Љубав на обалама Врбаса пронашао 51 странац

Мирослав Галић
Љубав на обалама Врбаса пронашао 51 странац

Бањалука - Држављани Њемачке, Енглеске, Малте, Шкотске само су неки од странаца који су украли срца Бањалучанки и Бањалучана али и одлучили да у граду на Врбасу своју љубав крунишу браком.

- У 2015. године, 51 Бањалучанка или Бањалучанин  вјенчали су се са страним држављанима, што је за чак 24 више него у 2013. и 2014. години заједно. Такође, један Нијемац и његова партнерка из Летоније одабрали су пријестоницу Републике Српске да у њој кажу судбоносно "да" - подаци су Одјељења за општу управу.

Стручни сарадник у овом одјељењу Косана Топаловић рекла је да према подацима из матичних књига, Бањалучани су најчешће своја срце обећавали држављанима Србије са којима је лани склопљен 21 брак, као и држављанима Њемачке са којима је склопљено осам бракова.

- За Нијемцима не заостају ни Хрвати са којима је закључено седам бракова, док је са држављанима Велике Британије и Словеније у брачне воде упловило по троје Бањалучана - казала је Топаловићева.

Иако су ранијих година младе или младожење долазили чак из Индије и Камеруна, у претходној години није било много такозваних егзотичних земаља из којих су долазили страни супружници.

- Забиљежен је само један брак са супружником са другог континента и то из Канаде, док су сви остали закључени са Европљанима и то по два са држављанима Црне Горе и Румуније, као и по један брак са држављанима Малте, Украјине, Швајцарске и Шкотске - казала је Топаловићева.

Према њеним ријечима, да би склопили брак у Бањалуци  странци не морају пролазити кроз компликовану процедуру.

- Потребно је да се утврди идентитет младенаца и њихов тренутни брачни статус, а ако брак закључује странац који не познаје службени језик по којем се обавља церемонија, мора се обезбиједити и присуство овлашћеног преводиоца - казала је Топаловићева.

Бебе

Занимљиво је да је у 2015. години у бањалучком породилишту рођено и двоје малишана чији родитељи су страни држављани и то из Хрватске и Русије. Такође, у матичне књиге у Градској управи уписан је и 171 малишан рођен у иностранству, чији родитељи су из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана