Љубав и топао дом потребни дјеци без родитеља

Илијана Божић
Љубав и топао дом потребни дјеци без родитеља

БАЊАЛУКА - Хранитељске породице на подручју града брину се о 62 дјеце без родитељског старања, док је 12 таквих малишана смјештено у установе социјалне заштите.

Из Центра за социјални рад су истакли да је у 16 професионалних хранитељских породица смјештено 23 дјеце, а 39 малишана дом је пронашло у 32 сродничке породице.

- Дијете без родитељског старања има право на збрињавање у хранитељској породици до завршетка редовног школовања, а најкасније до 26. године. У хранитељску породицу може се збринути највише троје малишана, односно двоје дјеце са инвалидитетом - истакли су из центра и нагласили да укупан број дјеце у породици, рачунајући и дјецу хранитеља, не може бити већи од петоро. 

Нагласили су да само у случајевима када су корисници у крвном сродству, односно када се ради о браћи и сестрама, у хранитељску породицу је могуће збринути више дјеце.

- Хранитељи треба да омогуће дјетету задовољавање основних животних потреба, стицање позитивног породичног искуства, смјештај, исхрану, бригу, његу, васпитање, образовање те оспособљавање за самосталан живот и рад - истакли су из центра.

Љубав и топао дом најмлађима без родитеља и онима који су изузети из породица пружила је и Николина Дроњак, која има и двоје дјеце. Она је за “Глас Српске” казала да хранитеља никад нема довољно јер, нажалост, незбринуте дјеце увијек има.

- Требало би да то покушају сви који имају могућност, вољу и жељу да незаштићеним малишанима омогуће нормалан живот и пруже топлину и љубав - рекла је Дроњкова. 

Она је истакла да је до сада бринула о четворо дјеце. Неколико њених пријатеља прихватило је малишане у своје породице, што је и њу подстакло.

- Неопходна је љубав према дјеци. Човјек се веже за дјецу, али кад они добију нови дом или кад се врате својим родитељима, увидите да сте урадили праву ствар. Схватите да сте усрећили то дијете и помогли колико сте могли - рекла је Николина и додала да они који желе да буду хранитељи прво треба да поднесу захтјев Центру за социјални рад, те да након одобрења и прибављене документације прођу кроз обуку. 
 

Усвајање

Из Центра за социјални рад су истакли да је од 2010. године засновано 15 потпуних и 16 непотпуних усвојења, а у 2018. су заснована три потпуна и два непотпуна.

- Према одредбама Породичног закона РС потпуно се може усвојити дијете узраста до пет година, а усвојити га могу само брачни супружници заједнички. Непотпуно усвојење се заснива за дјецу од пет до 18 година - кажу из Центра за социјални рад. Истакли су да су прошле године запримили 32 захтјева за усвојење, а ове 17 захтјева. Захтјеве подносе и страни држављани, али у мањем броју. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана