Љубачке долине нови бисер туристичке понуде Бањалуке

Весна Поповић
Љубачке долине нови бисер туристичке понуде Бањалуке

Бањалука - Туристички потенцијали Бањалуке су велики а и ове године пажњу путника намјерника или пролазника привлачили су тврђава "Кастел", Храм Христа Спаситеља, самостан Марија звијезда, кањон Врбаса, градске алеје. Однедавно су у кругу најпосјећенијих и Етно-села "Љубачке долине" те поново Ферхат-пашина џамија, познатије као Ферхадија.

Потврдили су у Туристичкој организацији Бањалука (ТОБЛ).

- У априлу је почело да ради етно-село у Љубачеву који све више плијени пажњу туриста али и грађана Бањалуке који су жељели да виде како је у прошлости изгледала свакодневица људи на селу -  рекао је самостални стручни сарадник у ТОБЛ-у Младен Шукало.

Додао је да велики интерес влада и за посјету Ферхадији, једног од највреднијих објеката отоманске архитектуре у граду.

- По причању људи који тамо раде биљеже око 40 посјета дневно - навео је Шукало.

И поред нове конкуренције Шукало је рекао да се знаменитости као  што су тврђава Кастел, ужи центар града са Храмом Христа Спаситеља, Банском палатом те зградом Банског двора,  самостан Марија звијезда у Делибашином  селу те споменик палим Крајишницима Народноослободилачког рата (1941-1945) на Бањ брду  нису могли пожалити на мањак пажње туриста.

Казао је да је за разлику од претходне године која је била праћена катастрофалним поплавама па онда и лошим временским приликама, ова била веома успјешна када је у питању авантуристички туризам на ријеци Врбас.

- Велики број сунчаних дана дозволио је туристима да  уживају у  рафтингу те вожњи кајаком и дајаком - навео је Шукало.

Подсјетио је да су ове године ради побољшања туристичке понуде и стварања услова за пјешачење и брдски бициклизам започели акцију  под називом "Бањалука Хике - Бике".

- Циљ је уређење око 200 километара пјешачких и бициклистичких стаза које пролазе поред природних и културних знаменитости, угоститељских објеката и туристичких атракција - рекао је Шукало.

Према информацијама ТОБЛ-а у првих пола године регистровано је 36.996 долазака туриста што је више у односу на исти период 2014. године када је регистровано 29.740. У првих шест мјесеци 2015. године у граду је ноћило 57.285 посјетилаца а у истом периоду лани 48.135.

Утисци

Странци који су посјетили град пуни су позитивних утисака које су подијелили у књизи утисака града Градске управе Бањалука али и по разним друштвеним мрежама:

+++++

> Волим Бански двор!

Дениса Кралова (Чешка)

>Бањалука град за провод и уживање. Обожавам ћевапе!

Петер Копичник (Словенија)

>Кастел, дрвореди, сир трапист, сјајно "нектар пиво" и незаобилазни ћевапи. Седам дана уживања!!!

Ђани Прембини (Италија)

> Врбас најљепша и најзеленија ријека коју сам икад видјела!

Јохана Шмит (Аустрија)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана