Љекари УКЦ-а ускоро на едукцији у престижним америчким болницама

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић изјавио је данас у Бањалуци да ће љекари УКЦ-а у наредном периоду одлазити на стручно усавршавање у неке од најпрестижнијих здравствених установа у САД.

Он је истакао да ће ова едукација бити омогућена захваљујући сарадњи УКЦ-а са власником и директором велике америчке компаније "Међународне лабораторије Бел" (Белл интернатионал лабораториес) Мохамадом Саремијем, који је данас посјетио највећу здравствену установу у Српској и који ће сносити све трошкове одласка наших љекара у САД, њиховог боравка и едукације.

"Ово је посебан дан за УКЦ и част нам је што имамо оваквог госта. Договорили смо оно што је најбитније за нас, а то је едукција кадра. План је да сваки мјесец најмање два наша љекара буду на едукацији у престижним америчким болницама", рекао је Ђајић новинарима.Он је навео да је заједнички циљ унапређење здравственог система у Републици Српској, због чега у УКЦ долазе најеминентнији свјетски стручњаци из различитих области.

"Посљедњих дана смо овдје имали врхунске стручњаке из области торакалне хирургије. Настављамо са праксом довођења свјетских стручњака у Бањалуку, а истовремено шаљемо наше љекаре на едукацију широм свијета", рекао је Ђајић.

Мохамад Сареми је истакао да је до ове сарадње дошло након што је његов пунац, који је био заражен вирусом корона, лијечен у УКЦ-у и спашен након 50 дана на механичкој вентилацији.

"У много већим болницама не успијевају такве пацијенте одржати у животу. Изненађен сам да на овом простору постоји болница која има овакав ниво интензивне његе, како за ковид пацијенте, тако и за друге обољеле. Зато ми је жеља да учиним све што могу да допринесем унапређењу рада ове установе", рекао је Сареми.

Кад је и ријеч о договореној едукацији, он је навео да ће она бити усмјерена на развој интензивне његе, посебно у области педијатрије, затим на развој хируршке дисциплине као што је кардиохирургија, те на унапређење истраживачког процеса.

Сареми је додао да је план и да омогући институционалну сарадњу УКЦ-а са препознатљивим здравственим установама у САД.

Састанку Саремија и руководства УКЦ-а присуствовао је и амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић који је најавио да Саремијева компанија ускоро отвара погоне на подручју Бањалуке.

"Поред тога што је успјешан бизнисмен, Сареми је велики хуманиста и већ у неколико наврата је његова компанија помогла УКЦ-у и Дому здравља у Бањалуци. Сада има жељу да омогући љекарима УКЦ-а стручно усавршавање и вјерујемо да ће та сарадња бити дуготрајна", рекао је Вујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана