Литија у славу Бањалуке и храма

Јасмина Перишић
Литија у славу Бањалуке и храма

Бањалука - Светом архијерејском литургијом, коју је служило његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, и традиционалним освештањем жита и славског колача јуче је прослављена слава града и Саборног храма Христа Спаситеља - Спасовдан.

Ломљење славског колача обавили су његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем и градоначелник Слободан Гаврановић.

- Желим да се ова слава слави и у наредним деценијама и стољећима. Треба да наставимо чувати традицију и обичаје, као и нашу културу и духовност. Обиљежавањем ове славе ми смо обогатили град и вратили се нашим коријенима и ранијим слављима која су била прекинута. Бањалука од 1991. године сваке године обиљежава ову крсну славу, а мислим да ће тако бити и у будућности - рекао је Гаврановић.

Након славског обреда услиједила је традиционална спасовданска литија око Саборног храма у којој је учествовало неколико стотина грађана, представници Градске управе, припадници Оружаних снага БиХ, ученици градских школа, чланови културно-умјетничких друштава, чланови Српског пјевачког друштва "Јединство" и спортисти.

Један од учесника литије публициста у пензији Радмила Кулунџија рекла је да је слава града и Храма Христа Спаситеља свечани догађај којем би требало да присуствује што већи број грађана.

- Пожељела бих мир, благостање и слогу српског народа, као и свих народа који овдје живе - поручила је Кулунџија.

Обиљежавање Спасовдана почело је у сриједу испред Саборног храма, у оквиру манифестације "У сусрет Спасовдану". Многобројни грађани су већ од 18 часова могли да погледају двије изложбе "У сусрет Вуку" и "Моја оловка пише ћирилицом", као и богат културно-умјетнички програм. И синоћ је поводом славе града у Банском двору отворена изложба "Светислав Тиса Милосављевић - бан и министар" у организацији града и Архива Републике Српске.

Честитка Додика

Поводом Спасовдана предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку градоначелнику Слободану Гаврановићу, предсједнику Скупштине града Будимиру Балабану, одборницима, свештенству Бањалучке епархије, вјерницима и свим грађанима Бањалуке.

- Будући да је симболика празника Вазнесења господњег узвишена и представља нови почетак, обнову и свеопшти напредак, као таква је најбољи путоказ за стварање претпоставки за што бољи и квалитетнији живот у највећем граду Српске - каже се у честитки предсједника Додика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана