“Лил' бенд” окупио таленте из ђачких клупа ОШ “Алекса Шантић” VIDEO

Јана Кезић
Foto: В. Трипић

Да се ученици Основне школе “Алекса Шантић” не истичу само знањем, него и ваннаставним активностима, свједочи и то што у овој васпитно-образовној установи након двије деценије поново одзвањају ноте младих музичара, који су формирали школски бенд.

Све је почело спонтано од стране Савјета ученика, на челу са педагогом Ољом Чубриловић и предсједником Филипом Перићем, који су дошли на идеју да направе школски бенд. Професорка музичке културе Горана Кочић каже да су дјеца са одушевљењем прихватила ову идеју.

- Наш “Лил' бенд” броји око 15 чланова и имамо много пјевача. Хармонику свира Данило Поповић, саксофон Павле Федешин, а на клавиру је маестро Милана Јањетовић, док гитару свира Софија Ђукић, а виолину Нађа Ђорђевић - казала је Кочићева и додала да имају и бубњара.

Истакла је да обрађују све жанрове, од попа и рока до етно-музике. Већина дјевојчица које пјевају у школском бенду, како каже, пјевају и у етно-групи.

- Бенд је одлична идеја, јер дјеца могу да покажу креативност, да им буде забавно и не мора све у школи бити везано за клупу и учење - казала је она.

На пробама се увијек труди да млади музичари нешто науче.

- Пјевамо и на енглеском и на тај начин вјежбају језик, а тренутно припремам композиције за њих на арапском и шпанском језику. Жеља ми је да прошире видике и да спознају шта све могу научити кроз музику - казала је Кочићева.

Композиције за ђаке, како каже, бира тако да имају садржај, поруку и смисао. Први наступ имали су прошли мјесец у школском дворишту.

- Сви смо били обучени у хипи шарене боје. Дјеца су се сјајно снашла што ми је веома драго, јер се кроз спонтаност највише ствари рјешава - казала је Кочићева и додала да се сада припремају за наступ, за Дан дјечјих права.

Екипа “Гласа Српске” присуствовала је њиховој проби и могло се видјети да је љубав између дјеце и професорке веома јака. Питали смо Кочићеву која је тајна таквог односа.

- Наставник не би требало да буде баук за дјецу. Све се треба лијепим ријечима и договором ријешити. Комуницирам са дјецом онако како бих ја вољела да неко са мном прича. Трудим се да буде опуштено, али да разумију поруку - рекла је Кочићева, која је некада радила као стјуардеса.

Ученица осмог разреда Милана Јањетовић каже да клавир свира већ осам година и у школски бенд се укључила јер воли музику.

- Осим тога, много волим своју наставницу Горану и без ње ништа ово не би било - казала је Јањетовићева.

Софија Ђукић која свира гитару каже да су пробе увијек занимљиве, јер је добро друштво, као и атмосфера.

- Наставница нам помаже колико може, јер не зна свирати све инструменте које ми свирамо, али се заиста труди да свима помогне - казала је Ђукићева и додала да је то посебно искуство које ће дуго памтити.

Са њом је сагласан и Павле Федешин, који свира у школском бенду саксофон.

- Посебно је занимљиво што у бенду имамо разних инструмената и хор, а већ смо наступали једном и било је савршено - рекао је Федешин.

У школском бенду, између осталих, пјевају Ена Томић, Милица Тегелтија, Хелена Зорић и Анђелија Зорић.

- Атмосфера на пробама је опуштена, много нам је забавно, а овдје се склапају и нова пријатељства - поручиле су оне.

Први бенд

Директорка Основне школе “Алекса Шантић” у Бањалуци Свјетлана Радусин каже да су прије двадесет година имали један школски бенд који је за дјецу тада био веома значајан те истиче да јој је веома драго што се историја понавља.

- Сада се појавио други бенд и врло брзо су се организовали и направили мини концерт. Тада смо их сви радо подржали, а ако буде требало набављаћемо још инструмената, јер ту смо као школа за њих - казала је Радусинова и  додала да их сљедеће године очекује прослава 70 година постојања школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана