ЛЕД сијалице смањују рачуне за струју

Весна Поповић
ЛЕД сијалице смањују рачуне за струју

Бањалука - Град планира да ове године покрене процес замјене постојеће јавне расвјете ЛЕД сијалицама, а цијели пројекат би био исплаћиван у годишњим ратама од уштеда које би настале кроз смањене рачуне за потрошену струју.

Потврдили су ово у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја и додали да је овај приједлог садржан у документу који ће упутити Скупштини града на разматрање на једном од идућих засједања.

- Уколико одборници прихвате тај приједлог, биће објављен јавни позив путем којег ће бити избрана фирма са најповољнијом понудом, која ће бити задужена за тај посао - казали су у овом одјељењу.

Када је у питању отплата тог пројекта, објаснили су да не би било потребно да се проналазе додатна средства у буџету града, већ да би новац био обезбијеђен кроз уштеде на рачунима за потрошњу електричне енергије јавне расвјете.

- Трошимо у просјеку око 1,5 милиона КМ годишње из буџета града на потрошњу струје јавне расвјете. Замјеном постојеће расвјете ЛЕД сијалицама рачун за струју би био смањен на око 800.000 КМ, па би око 700.000 КМ ишло на отплату ове инвестиције - објаснили су у Одјељењу за стамбене и комуналне послове.

Према подацима овог одјељења, на подручју града се налази око 16.000 свјетиљки од којих је мање од 1.000 старије од 30 година. Освјетљење у ужем дијелу града је у већини случајева направљено подземно, а у остатку града надземно.

 На селу се налази око 2.400 свјетиљки за чије је одржавање задужен Центар за развој и унапређење села.

Из једне од фирми, која се бави уградњом ЛЕД расвјете, рекли су да би се замјеном постојеће расвјете рачун за потрошњу електричне енергије града смањио за око 70 одсто.

- Оне имају још једну предност, јер је рок трајања ЛЕД сијалица знатно дужи, чиме се аутоматски смањују и трошкови одржавања. Ове сијалице могу освјетљавати око 100.000 сати, док оне које се тренутно користе од 20.000 до 30.000 сати - рекли су у овој фирми.

Нема нових бандера

У овогодишњем буџету града није планиран новац за изградњу јавне расвјете у дијеловима града који је немају. Процјена Градске управе је да око 60 километара улица уопште нема расвјете. Само је планирано 50.000 КМ за одржавање већ изграђеног освјетљења у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана