Лед ломио кости

Н. Б.
Лед ломио кости

Бањалука - Ниске температуре, снијег и лед протеклих дана донијели су пуне руке посла радницима Службе хитне помоћи, а помоћ љекара од почетка године затражила су и 42 пацијента због повреда насталих због клизавог и залеђеног коловоза.

Пјешаци су се жалили на повреде изазване падовима, а повећан је и број случајева збрињавања учесника у саобраћајним несрећама због клизавих путева.

- Углавном се радило о контузијама, уганућима, ишчашењима или фрактурама, а односе се на повреде главе, шака, лаката, рамена, као и доњих екстремитета, скочних зглоба, кољена и кука. Било је и повреда кичменог стуба -  рекла је начелница Службе хитне медицинске помоћи Нада Бањац.

Додала је да је забиљежен 21 случај прелома костију горњих и доњих екстремитета.

Љекари савјетују грађанима да се не задржавају дуго на ниским температурама, као и да носе адекватну обућу и одјећу.

- Уколико дође до промрзлина или смрзотина те дијелове тијела не треба трљати, већ постепено загријавати, уз уношење топлих напитака. Не треба користити термофор за загријавање. У случају потхлађености савјетује се облачење топле и суве одјеће, као и конзумирање топлих напитака. Уколико и послије тога не дође до побољшања, препоручујемо пацијентима да се јаве у најближу амбуланту - казала је Бањац.

Истиче да су на ниске температуре посебно осјетљиви срчани болесници, астматичари и реуматичари који би требало посебно да се пазе и да избјегавају нагле температурне разлике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана