“Љето на Врбасу” и ове године нуди прегршт занимљивих садржаја

Јелена Танацковић
“Љето на Врбасу” и ове године нуди прегршт занимљивих садржаја

БАЊАЛУКА - “Љето на Врбасу”, као најстарија манифестација у граду, и ове године грађанима и туристима нуди мноштво занимљивих садржаја, показујући знаменитости крајишке љепотице и све чари зелене ријеке, а биће отворена у недјељу скоковима са Градског моста.

Ови скокови, познати као “бањалучка ласта” и “ласта Врбаса”, одавно су заштитни знак “Љета на Врбасу”, а из Туристичке организације града, која је организатор манифестације, кажу да је пријављено 25 скакача из цијеле БиХ, Србије и Црне Горе.

- “Љето на Врбасу “ уобичајено почиње другог викенда у јулу, а ове године понудиће више спортских и културно-забавних активности - каже за “Глас Српске” Зоран Санковић из Туристичке организације града.

Планирано је да такмичари скачу у двије серије, квалификације и финале, а потом ће бити избрана три најљепша скока “ласте са Врбаса”.

- Током наредне двије седмице припремљен је заиста богат садржај, а суграђани ће уживати у добро познатим догађају “Плес под звијездама” у парку “Петар Кочић”, биоскопу на отвореном на тврђави Кастел, као и традиционалној трци дајак чамаца - каже Санковић.

Према његовим ријечима, занимљиви догађаји сваки пут одушеве и туристе који у овом периоду посјете крајишку љепотицу, па није ријеткост да јој се враћају баш док траје “Љето на Врбасу”.

Санковић каже да је ова манифестација власништво свих Бањалучана који су везани за Врбас и који цијене његове вриједности.

- У наредном периоду покушаћемо још више да обогатимо нашу ријеку и да покушамо да вратимо карневалске садржаје на обалу. Наредне године ова манифестација, која је својеврсни печат Бањалуке, прославља седам деценија постојања, а тада ћемо уложити више новца и осмислити богатији програм - нагласио је Санковић.

Манифестацију на Врбасу први пут су организовали чланови Клуба академичара Бањалука још давне 1953. године под називом “Карневал на Врбасу”, повезујући ријеку и грађански дух са најзначајнијим симболима града. Крајем 70-их година манифестација мијења име у “Сусрети на Врбасу”, а од 1995. носи назив “Љето на Врбасу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана