Лани у Бањалуци отказано 10 вјенчања

ГС
Лани у Бањалуци отказано 10 вјенчања

БАЊАЛУКА - Најстарији младожења у протеклој, 2023. години закључио је брак у мјесној канцеларији Српске Топлице и био је у 80. години, док је невјеста била 20 година млађа, казали су у Градској управи Бањалука.

Додају да су пред матичарима за уже подручје града брак закључили младенци од којих је будући супружник имао 78 година, те је 1945. годиште, а његова одабраница имала је 76 година.

-Током прошле године било је случајева отказивања вјенчања, али нису били чести, те је забиљежено отприлике 10 случајева током цијеле године” - казали су у Градској управи за “Независне”.

У септембру пред матичарима за уже подручје града Бањалука закључено је, како кажу, 85 бракова, а то је уједно и мјесец са највише закључених бракова.

-У мају, јулу и августу имали смо више од 70 вјенчања за сваки мјесец - рекли су они.

Према њиховим ријечима, прије десет година матичари у Бањалуци су забиљежили вјенчања малољетника.

-Процедура која претходи вјенчању малољетних лица је сљедећа: надлежни суд у складу са одредбама Породичног закона може у ванпарничном поступку дозволити закључење брака малољетнику старијем од 16 година ако утврди да је малољетно лице тјелесно и душевно способно за вршење права и дужности која произлазе из брака -  појаснили су они.

Додају да приједлог за дозволу за закључење може поднијети малољетно лице, a прије доношења одлуке суд ће прибавити мишљење органа старатељства.

Пред матичарима, како кажу, за уже подручје Бањалуке у 2022. години закључено је укупно 740  бракова.

-У периоду од 1. јануара до 31. децембра 2023. године закључена су  733 брака, а када је ријеч о овој години, у периоду од 1. до 15. јануара закључено је укупно 10 бракова - потврдили су они.

Напомињу да је на ширем подручју града, односно у мјесним канцеларијама града Бањалука, 2023. године закључено више од 200 бракова, а коначан број биће исказан након обраде података из појединачних извјештаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана