Лакше до дијагнозе у модерној амбуланти у Бочцу

Данијела Стоканић
Лакше до дијагнозе у модерној амбуланти у Бочцу

Бањалука - На радост мјештана и љекара, који су вријеме проводили у неусловној и трошној бараци, јуче је отворена новоизграђена амбуланта породичне медицине у мјесној заједници Бочац, за чију изградњу је утрошено 190.000 КМ.

Овај нови објекат, који је опремљен потребном медицинском и рачунарском опремом те савременим намјештајем, отворили су градоначелник Слободан Гаврановић, директор Дома здравља Гордана Тешановић и помоћник министра здравља и социјалне заштите Љиљана Иванчић.

Иванчићева је истакла да је амбуланта у Бочцу једна од бројних које су отворене током ове године у Српској.

- Отварање ове амбуланте је од великог значаја, како за запослене, тако и за становништво. Запослени добијају одличне услове рада, а пацијенти доступнију и квалитетнију здравствену услугу - рекла је Иванчићева.

Према ријечима Гаврановића, становници Бочца и Агиног Села убудуће ће примати здравствене услуге у много хуманијим условима него што је то било раније.

- Са изградњом нових амбуланти на подручју града настављамо даље. Са ресорним министарством смо за идућу годину већ договорили изградњу нове амбуланте породичне медицине у Доњим Колима - рекао је Гаврановић.

Додао је да ће новоизграђена амбуланта у Борковићима бити отворена почетком јануара 2016. године, поводом Дана Републике.

Тешановићева је истакла да ће у овој амбуланти, површине 130 метара квадратних, пацијентима на располагању бити љекарска ординација, чекаоница те рецепција отвореног типа.

- Такође, у оквиру ове амбуланте радиће и мања хематолошка лабораторија, што значи да пацијенти за основне крвне анализе неће морати одлазити у Поликлинику. Поред тога, налази се и мала сала у којој ће тим породичне медицине одржавати едукативне разговоре са становницима, а с циљем борбе против ризика за хроничне незаразне болести - рекла је Тешановићева и додала да ће амбуланта радити три пута седмично, као и раније, од седам до 15 часова. У Бочцу има око 900 регистрованих пацијената.

Становници најудаљенијег бањалучког насеља нису крили срећу што ће напокон код љекара одлазити у нови објекат.

- У модерној амбуланти лакше ћемо долазити до дијагнозе. Раније смо на прегледе ишли у неусловну и трошну бараку. Најтеже је зими, јер није било гријања - рекао је један од мјештана.

Изградња

Изградња амбуланте у Бочцу и Борковићима почела је у октобру прошле године и требало је да буде готова за 100 дана. Рокови су пролонгирани и изградња је завршена 18. маја ове године. Укупна вриједност уговорених радова за изградњу оба објекта била је око 379.000 КМ. Министарство је обезбиједило 265.000 КМ, а град преосталих 114.000, као и потребну техничку и пројектну документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана