Куртиновић: Од Владе Српске милион KM за енергетску ефикасност у два вртића

Срна
Куртиновић: Од Владе Српске милион KM за енергетску ефикасност у два вртића

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске је, на иницијативу предсједника Српске Жељке Цвијановић, издвојила око милион КМ у оквиру пројекта енергетске ефикасности за два највећа бањалучка вртића "Невен" и "Наша дјеца", рекла је Срни директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић.

Куртиновићева је навела да се у ова два објекта налази око 500 дјеце и захвалила предсједнику Српске за разумијевање потреба Центра за предшколско васпитање и образовање.

Према њеним ријечима, објекат вртића "Невен" саграђен је седамдесетих година, а вртића "Наша дјеца" 1951. године и по времену градње су дотрајали.

Радови на ова два објекта почели су прошле, а санација је у потпуности окончана ове године. Када је ријеч о вртићу "Невен", Куртиновићева је навела да је урађена санација фасаде и вањска столарија, а на објекту вртића "Наша дјеца" комплетна замјена крова, термоизолација, фасада и столарија.

Она је истакла да је због старости објекта "Наша дјеца" било потребно ријешити и статику зидова, те да су се појавили и додатни и непредвиђени трошкови који су повећали укупну вриједност радова, тако да је за санацију ова два објекта утрошено готово равно милион КМ.

"Ево, након двије године, можемо да кажемо, хвала предсједници за оно што је обећала, испуњено је", истакла је Куртиновићева и најавила да ће представници Центра за предшколско васпитање и образовање, заједно са 50 дјеце из вртића "Невен" и "Наша дјеца" посјетити предсједника Српске у оквиру Недјеље дјетета.

Она је додала и да постоје потребе за рјешавање и санацију објеката и вртића "Бубамара", "Наташа" и "Плави чуперак", напоменувши да Центар за предшколско васпитање и образовање тренутно располаже са 29 вртићких објеката, те да би до краја године требало да буду на располагању још два, по један у насељу Врбања и Куљани.

Куртиновићева је навела да број дјеце у вртићима Центра за предшколско васпитање и образовање варира, те да је просјечан број уписане дјеце око 2.700, а на листи чекања је око 2.000 захтјева.

Она је напоменула да родитељи имају право да поднесу захтјев по рођењу дјетета, а да упис дјетета у вртић активирају онда када они то желе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана