Курсеви цртања и сликања: Боја, кист и платно у служби маште

Катарина Шапоња
Курсеви цртања и сликања: Боја, кист и платно у служби маште

БАЊАЛУКА - Бојом, покретом, облицима и маштом полазници курса цртања и сликања у Омладинском центру “Здраво да сте” сликају свијет око себе, исказују своја осјећања, али и развијају креативност.

И ове јесени центар организује бројне активности, курсеве и радионице које заокупљају пажњу младих и помажу им да, уз дружење и рад, покажу своја интересовања и таленат.

Координатор у овом центру Сњежана Благојевић истиче да искуство није неопходно, а оловка, акрил, пастели и угаљ су само неке од техника које су њихово средство за рад.

- Тренутно имамо двије групе полазника, дјеца узраста од седам до 13 година, а друга је за младе и одрасле. Укупно је 17 полазника - казала је Благојевићева.

Према њеним ријечима, курс који стално организују у оквиру свог програма води студенткиња Ликовне академије, а мјесечна чланарина износи 40 КМ.

- На почетним часовима акценат је на основној форми, односно линији, а онда временом полазници примјењују различите технике као што су акварел, темпера, тродимензионално цртање и слично - појаснила је Благојевићева.

Додала је да ће паузу са курсом направити током зимског распуста те да ће наставити од фебруара са могућношћу уписа нових чланова.

- Поред тога, имамо и музичке радионице, а ускоро планирамо да први пут започнемо са курсом анимације у трајању од шест мјесеци, за дјецу старију од десет година. Ту би они, заједно са фацилитаторима, радили кратке приче и правили кратке филмове. Идеја је да са некима од њих аплицирамо на позиве за анимиране филмове за дјецу - навела је Благојевићева.

Истакла је да почињу са још једним пројектом који је фокусиран на омладину и који носи назив “Закувај са младима”.

- У склопу овог пројекта седмично ће бити одржаване радионице кувања, гдје ћемо позвати особе из друштвено-културног живота које ће говорити о свом искуству и раду, а истовремено заједно са младима правити јела и подстаћи их на друштвени ангажман - истакла је Благојевићева.

У оквиру тог пројекта, према њеним ријечима, постојаће активност писања приједлога пројекта, гдје ће млади проћи ту процедуру и заједно, уз њихову подршку, осмислити и реализовати двије иницијативе.

“Наранџасти дан”

Сњежана Благојевић каже да ће и даље сваког 25. у мјесецу реализовати акцију обиљежавања Дана борбе против насиља над женама и дјевојчицама, познатију као “Наранџасти дан”.

Ова врста активности у којима долази до подизања јавне свијести утиче на то да многи у својој непосредној близини или комшилуку пријављују насиље у породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана