Курс шивења младе враћа занатима

Катарина Шапоња
Курс шивења младе враћа занатима

БАЊАЛУКА - Хуманитарно удружење жена “Дуга” већ дуги низ година организује курс шивења и кројења са циљем да заинтересује младе да савладају ове вјештине и сачувају занате од заборава.

Едукације се одржавају у етно-кући “Дуга” два пута годишње и трају по три мјесеца, а тренутно је у току једна од њих која ће трајати до 3. новембра.

Организатор курса и чланица “Дуге” Вера Стефановић казала је како курс има два нивоа, почетни и напредни. 

- У оквиру сваког нивоа одржава се 12 термина, односно седмично један сусрет који траје четири школска часа. Први мјесец полазнице упознајемо са радом шиваће машине, врстама материјала и у том процесу савладају све врсте штепова, ушивање рајсфершлуса, поступак израде џепа те машинску израду рупица - појаснила је Стефановићева.  

Током другог мјесеца фокус је на изради првог одјевног предмета, гдје полазнице примјењују стечена знања. 

- Оне узимају мјере те кроје и шију сукње са поставом по сопственим мјерама - казала је Стефановићева.

Како је додала, трећи мјесец резервисан је за рад са кројевима из “Бурде” или других модних часописа и увијек се раде једноставне женске панталоне, без џепа. 

- Полазнице науче како се вади крој из модног часописа, али и начин на који се крој модификује према властитим мјерама - рекла је она.

Како наводи, постоји и напредни ниво, који такође траје три мјесеца и подразумијева рад са полазницама које имају добро основно знање са претходног курса почетног нивоа.

- На напредном нивоу полазнице уче шивање одјеће коју, по властитом избору, могу да сашију уз помоћ инструкторке. Углавном је ријеч о кратким или дугим хаљинама, хлачама са косим џеповима, сакоима и кошуљама - додала је Стефановићева.

Она истиче да су полазнице њихових курсева различите доби.

- Радујемо се све већем броју младих које виђамо међу полазницама, а свака од њих на крају добије потврду о завршеном курсу - истакла је Вера Стефановић.

Из удружења “Дуга” поручују да овај курс не доприноси само очувању традиционалних заната, већ и оснажује младе жене да постану креативне и самосталне.

УТИСЦИ 

Једна од полазница курса шивења и кројења је Леонтина Рачић, која је са успјехом завршила оба нивоа. Она је сазнала за радионице од своје мајке, која је такође чланица удружења “Дуга”. 

- Налазила сам се у периоду у којем сам жељела да испробам разне креативне ствари па сам тако одлучила да бих вољела да научим да шијем. Овај курс се чинио као одлична прилика за то - истакла је Рачићева.

Након завршетка курсева Леонтина је наставила да шије одјећу за себе и друге, а често се бави и поправкама, јер је помоћу машине много лакше.

- Свима бих препоручила овај курс јер је веома користан, а уз то упознате и дивне људе. Чланице “Дуге” вас угосте на веома пријатан начин - закључила је Рачићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана