Купују цвијеће и не питају за цијену

Данијела Бајић
Foto: Велибор Трипић

Шаролика понуда цвијећа, рукотворина и других поклона са осмомартовских штандова и излога бањалучких продавница мами пролазнике, који бирају знак пажње за припаднице њежнијег пола, поводом Међународног дана жена, који се данас обиљежава широм свијета.

Осмомартовска еуфорија, која је тржним центрима, цвјећарама, парфимеријама завлада још с почетка мјесеца, данас је достигла свој врхунац. Дошао је дан када мушкарци имају “пуне руке посла”, цвјећари зарађују коју марку више, а жене, кћерке, сестре и мајке добијају посебну пажњу.

У цвјећарама, које су најпосјећеније ових дана, кажу да највише продају руже, орхидеје и каранфиле. Ако је судити према ријечима трговаца, цвјећаре највише посјећују млађи мушкарци, који углавном купују црвене руже и орхидеје, мада није ријеткост да ових дана и они мало старији обрадују своје љепше половине букетима црвених и бијелих ружа.

У цвјећари “Камелија” истичу да током цијеле године имају посла, али да је овај период посебан, када купци углавном и не питају за цијену.

- Уназад неколико дана у нашим цвјећарама влада велика гужва, јер цвијеће овим поводом купују и васпитачицама и учитељицама. Страхујући да се све не распрода на Дан жена многе, муштерије су своје букете наручивале и седам дана раније - казала је радница Драгана Кузмић, истичући да се криза ових дана уопште не осјети.

Додала је да ружа у њиховим цвјећарама кошта пет марака, као и прошле године у ово доба, док је за један тулипан потребно издвојити 2,5 марке, а каранфил 1,5 КМ.

Ништа мање ових дана нису задовољни ни у цвјећари “Иванчица”, гдје је гужва од раног јутра.

- Цвијеће купују и велики и мали. Неки у рукама износе и по два-три букета, углавном највише пазаре “пепито” букете од 25 марака - казала је радница у овој цвјећари.

На живописне цвјетове и љубав све мирише и на Тргу Крајине и у парку “Петар Кочић”, гдје је постављено двадесетак тезги на којима је понуђена разна роба, од текстила преко посуђа до украсних фигура и накита.

- Поред играчака и плишаних срца са различитим натписима, која се најчешће траже за 8. март, у понуди имамо накит и разне украсе - казала је Бањалучанка Јасна М.

И ове године мјесто за своје сувенире у центру града нашла је и Марија Л., која каже да годинама посебно израђује и комаде за даме.

- Цијене украса, наушница, огрлица, прстења и других ситница које израђујем прилагођене су за свачији џеп, јер је финансијска ситуација већине грађана тешка. Цијене се крећу од пет до 20 КМ - казала је Марија. 

У односу на Валентиново, за Дан жена, према њеним ријечима, има више посла, јер тада поклоне купују и бакама, теткама, сестрама и другим припадницама љепшег пола.

Угоститељи

Угоститељи, који су за прославу Дана жена припремили богат програм, истичу да је интересовање велико те да им телефони звоне још од половине прошлог мјесеца. У многим локалима кажу да се 8. март ове године слави четири дана, кренувши од синоћ, те да је улаз слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана