Купци предност дају увозној лубеници

Јасмина Салопек
Foto: Јасмина Саполек

БАЊАЛУКА - Освјежење у врелим љетним данима многи потраже у сочним кришкама лубенице, а килограм ове љетне посластице на уличним штандовима иде и до 1,8 КМ, док су у маркетима скоро дупло јефтиније.

Иако су улични штандови одлично снабдјевени расхлађеним лубеницама и дињама, продавци истичу да је ове сезоне промет смањен. Како наводе, у просјеку дневно продају око стотину килограма “краљице сласти” те се са сјетом присјећају ранијих година када је продаја бола боља.

Пољопривредник из Сефероваца, који није желио да му објавимо име, рекао је да је ове године све поскупјело, од сјемена до ђубрива. Каже да је неријетко у минусу због слабе продаје, али и да купци чешће одлазе у маркете.

- Прије сам знао по три пуна камиона лубеница да продам за дан, а сада три дана сједим да бих продао само један. На слабију продају више утиче поскупљење свих животних намирница него сама цијена лубенице - рекао је овај пољопривредник за “Глас Српске”. Како каже, није више крива ни суша, јер имају системе за наводњавање.

- Уложио сам више од 7.000 КМ да бих дошао до финалног производа. Имам десет дунума земље, али размишљам да преполовим - додао је он. Истиче да нема ни радне снаге за садњу, пљевљење и друге послове.

Домаћих произвођача, како каже, остало је три пута мање, а остало су шверцери, због којих им, ударним пијачним данима, додатно опада промет.

- Недјеља и уторак су дани када народ долази на пијацу у набавку. Први редови сви буду закупљени и резервисани за шверцере, а ми, домаћи произвођачи, будемо у другом плану - истиче овај пољопривредник.

Казао је да му је недавно лед преполовио приносе.

Сара Ковачевић на уличној тезги у насељу Старчевица продаје увозне лубенице из Сјеверне Македоније и Грчке.

- Сезона је почела средином јуна, а највећа заинтересованост је викендом ујутро, а радним данима поподне када се људи враћају са посла, па наиђу поред штанда по лубеницу - рекла је Ковачевићева.

Како каже, већина их сврати до штанда на којем она ради, јер увијек имају хладне лубенице.

- Грађани чешће купују по пола или чак само четвртину лубенице, а ријетки се одлуче да купе цијелу, што ранијих година није био случај. Овај штанд има историју од 20 година, али ја сам одскора ту и моје искуство за то кратко вријеме је да људи и даље знају препознати труд и рад - додала је Ковачевићева.

Лубеница је у маркетима значајно јефтинија и креће се од једне до 1,5 КМ по килограму па се купци често одлуче да тамо купе, не обраћајући пажњу на државу поријекла.

- Због тога нам лубеница често пропадне и принуђени смо да је бацамо - кажу улични продавци.

Нула

Традиционално најсочније лубенице могу се наћи на тзв. Нули, а како каже продавачица са тамошњег штанда, најпрометније је од 14 до 17 часова.

- Углавном, увијек неко стане аутом и купи лубеницу, а и бакшиш буде добар - додала је ова продавачица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана