Купци на бањалучкој пијаци вагају сваку марку

Славка Ћупина
Купци на бањалучкој пијаци вагају сваку марку

Овогодишња продаја сезонског воћа и поврћа на тржници знатно је слабија у односу на прошлу годину. Иако је квалитет исти, купаца је све мање, казују продавци и напомињу да се грађани често жале на скупоћу и купују само оно што им је најпотребније.

Тржница је својим радом отхранила десетине генерација радника и стотине породица, а забринутост на лицима трговаца на штандовима никада није била већа. Тешка ситуација у држави довела је да своје производе пољопривредни произвођачи враћају кући без оствареног прихода. Дугогодишњи продавац Зоран Нарић каже за “Глас Српске” да грађани купују на мале количине без прављења залиха.

- Сваке године је све лошије, од када радим на пијаци никада није било овако. Не могу издвојити ништа да бих рекао да се посебно тражи, иако је понуда више него добра. Шта да вам кажем, људи купују по двије или три главице лука - казао је Нарић.

Његову колегиницу Милену Р. затекли смо како покушава привући муштерије, па се пожалила да нема посла.

- Пијаца је пуна народа, а све сами шетачи. Једино ко још увијек понешто купи јесу пензионери, ови млађи ријетко и да дођу овамо, они се хране доставом - пожалила се ова продавачица.

Потражња за домаћим производима никада није доведена у питање, али са штандова поручују да су то сталне муштерије који су навикли да цијене домаће тржиште и храну. Према ријечима Јована К. увијек постоји “старо добро цјенкање”.

- Онај ко је куповао прије купује и сада, ништа се ту није много промијенило, мора народ живјети. Јесте да се узима намало овим данима, а викендом је нешто боље. Што се тиче цијена, све је поскупјело па тако и воће и поврће. Наравно да се неко и пожали и цјенка, али опет на крају купи - прича Јован и додаје да се побољшање осјети када туристи почну долазити, јер они купују више од локалног становништва и са њима нема цјенкања. Бањалучанин Саво Мијић остао је вјеран квалитету домаћих производа, како каже, и упркос поскупљењима оно што је свјеже не може бити и скупо.

- Годинама купујем на тржници јер знам да је квалитетно у односу на маркете, гдје не знате шта једете. Све је домаће и свјеже, тако да радије издвојим коју марку више али бар знам шта једем - рекао је Мијић.

Зимница

Продавци су сложни у једноме, а то је да већу потражњу за воћем и поврћем очекују тек од 15. августа кад почне сезона припреме зимнице.

- Надамо се да ће више посла бити кад мало захлади, јер на овим тропским врућинама грађани купују само у јутарњим часовима - истакли су продавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана