Купци избјегавају Старчевицу и Чесму

Данијела Стоканић
Купци избјегавају Старчевицу и Чесму

Бањалука - Поплаве и клизишта, али и други сегменти утицали су на пад продаје станова и кућа на подручју града. Многи избјегавају да за своје мјесто пребивалишта изаберу насеља у висинским зонама и у близини ријека Врбање и Врбаса.

Како тврде у агенцијама за продају некретнина, сасвим је опало интересовање за куповину станова у насељу Старчевица због клизишта и лошег гријања. Испаштају и продавци кућа у насељима Лазарево, Чесма, Куљани, Залужани и Карановац, како због поплава, тако и због проблема са грађевинском дозволом.

- Купци некретнина у посљедњих неколико мјесеци прво што питају је да ли је у насељу гдје желе да купе кућу или стан било поплава и клизишта. Рецимо, на продају станова у насељу Старчевица, поред клизишта, утиче и проблем нешто слабијег гријања. Можда ће се стање поправити са новом котловницом - рекао је власник једне од агенција за некретнине Манојло Вучић.

Он је додао да се цијене квадратног метра стана старије градње крећу од 1.400 до 1.800 марака, док за оне новије  треба издвојити минимално 1.800 марака по квадрату.

- Најскупљи станови су у Центру, Борику, као и у Новој вароши и они се дефинитивно највише купују од некретнина - казао је Вучић.

Додао је да за куповину куће у приградским насељима треба издвоји најмање 50.000 КМ, али да за њима и није нека потражња.

Власник такође агенције за некретнине Манојло Поповић рекао је да се цијене некретнина у граду нису мијењале у посљедњих неколико година, те да су на продају некретнина утицали бројни фактори.

- Купци су највише заинтересовани за куповину малих и старијих станова, као и нешто удаљенијих од града. Дешавало се да за мјесец продам и по неколико таквих некретнина - казао је Поповић.

Он је истакао да се квадрат новоградње у његовој агенцији креће од 2.000 марака па навише у центру града, док станови нешто старије градње коштају од 1.400 до 2.000 метара по квадрату.

Бањалучанин Јеленко Јовић путем огласа тражи да купи стан или замијени кућу у насељу Лазарево за неки други дио града. Каже да га је на ово натјерала прошлогодишња поплава.

- Кућу сам направио прије десетак година и она је у више наврата била поплављена. Више сам ових година уложио у њену санацију него у саму изградњу. Приликом избора стана и мјеста добро ћу отворити очи, како ми се не би десило исто - рекао је Јовић, додајући да има осјећај да шта год да изабере, биће као у оној старој дјечијој игри Хуго када се каже: "Изабери један број, сигурно ћеш погријешити."

Изградња

Изградња станова у Бањалуци због беспарице из године у годину опада, а према посљедњим подацима, број нових станова три пута је мањи у односу на период од прије неколико година, јер нема много заинтересованих за куповину. Према подацима Завода за статистику РС, на подручју града 2008. године завршена су 1.133 стана, а само четири године касније новоизграђених станова било је тек 383.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана