Купалишта у Бањалуци пуна, воду нико не контролише

Катарина Шапоња
Купалишта у Бањалуци пуна, воду нико не контролише

Тропске врућине измамиле су ових дана грађане на позната градска купалишта поред ријека да би се расхладили, а иако љетна сезона већ увелико траје, исправност воде још није контролисана.

Из Градске управе истакли су да још није извршено узорковање воде на купалиштима на ријекама Врбас и Врбања, што су потврдили и из ЈЗУ Института за јавно здравство РС.

Да је анализе потребно радити често, чак и једном мјесечно док је сезона купања, потврдила је “Гласу” докторица породичне медицине Милијана Станковић, истичући да се током високих температура све штетне материје у води само шире, а са њима се развијају и бактерије.

- Чињеница је да се већини купача деси да некада случајно прогутају воду те ако је у том подручју вода загађена, најчешће настају цријевне инфекције праћене повраћањем, дијарејом и исцрпљивањем организма - појаснила је Станковићева.

Према њеним ријечима, из тог разлога потребно је сачекати резултате испитивања да се види да ли је и колико вода опасна за дуготрајно излагање човјековог организма.

- Осим тога, могуће су и кожне реакције, јер знамо да се у води налази доста шампона, сапуна и сличних ствари од којих могу да настану алергијске реакције - рекла је Станковићева и додала да оне изазивају свраб и осипе по кожи.

Према њеним ријечима, људи у таквим ситуацијама не знају на шта су алергични, питају се шта се дешава те најчешће мисле да је узрок сунце или нека покварена храна.

- Једноставно се дешава да су били изложени некаквим отровним материјама које се налазе у води, јер је довољно да имамо отворену рану на кожи која може да се инфицира излагању тим водама - казала је она.

Истиче да би прије сваке сезоне купања требало урадити узорковање воде, посебно на најпосјећенијим купалиштима и базенима у граду и да се одреди њен састав.

- Анализу треба радити макар једном мјесечно у току љетне сезоне, јер на квалитет воде утиче њен ниво, топлота, као и колико људи се ту купа - појаснила је Станковићева и додала да, ако се то уради једном годишње, не може бити дефинитивно.

Колико базени нису сигурни за купање показује и примјер Бањалучанке Маријане М., која је са кћерком била на једном од базена на подручју града. Непосредно по доласку кући са купања, видјела је да њена кћерка по читавом тијелу има осип у виду крастица.

- Када смо отишли код љекара, прво питање које нам је поставио било је да ли смо кћерку водили на базен, а уз наш потврдан одговор, одмах јој је прописао антибиотик - појаснила је Маријана.

Да зло буде веће, како каже, и кћерки њене другарице, која је такође тај дан са њима била на базену, такође је прописан антибиотик због истих симптома.

Сунчаница

Топлотни удар и сунчаница су најчешће компликације која настају након неадекватног излагања сунчевој енергији. Милијана Станковић истиче да сунчаница има много блаже симптоме од топлотног удара, а њени основни симптоми су мучнина, главобоља, повраћање, омаглице те повишена температура.

- Прије сваког изласка вани треба угасити климу и провести око пола сата у просторији нормалне температуре. При изласку обавезно обући лаку, памучну одјећу, заштитити главу и врат, адекватно се хидрирати и трудити да се од 11 до 18 часова уопште не излажемо сунчевим зрацима - казала је Станковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана