Купачи не маре за упозорења

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Вода на три популарна бањалучка купалишта неисправна је за купање, али без обзира на упозорења, многи становници спас од врућине јуче су потражили поред Врбаса.

Из Градске управе су навели да се купалишта Абација, Зелена и Борик не могу сматрати безбједним за купање, спортове на води, пливање и рекреацију, јер су узети узорци микробиолошки неисправни.

Додали су да су купалишта на Слапу и Врућици безбједна за многима омиљене активности на Врбасу.

- На ријеци Врбањи, према резултатима испитивања, купалишта Жути мост и Зелени вир у погледу намјене површинских вода могу се сматрати безбједним за купање, спортове на води, пливање и рекреацију - истакли су из Градске управе.

Екипа “Гласа Српске” јуче се увјерила да је на популарним градским плажама Абација и Зелени мост било доста купача. Неки од њих казали су да не вјерују да је вода толико загађена да није исправна за купање.

- Годинама се овдје купам и никада нисам добио никакву алергију, заразу и слично, нити сам имао неки здравствени проблем. Окупам се у Врбасу, онда идем под туш и милина. Вода је чиста и здрава - рекао је за “Глас Српске” један од купача Неђо Рачић. С њим је сагласан и Драган Шмитран.

- Вода је заиста чиста и сматрам да је исправна. Позивам све грађане да дођу на Врбас и купају се и друже, јер је овдје одлично - рекао је Шмитран.

Бањалучанин, који није желио да му објавимо име, каже да му је веома драго што се уређују плаже на обалама Врбаса.

- Штета што плаже нису и раније уређене, да Бањалука има сталну плажу, гдје сви могу доћи и освјежити се - рекао је он и додао да не мисли да је вода неисправна, јер се купао претходних дана и ништа му није било.

Бањалучанка Милица М. каже да долази на ову плажу како би се сунчала, али да у воду нерадо улази.

- Врбас је традиционално веома хладан, па углавном долазим да се осунчам и припремим за море - рекла је Милица.

Неки од посјетилаца дошли су у кафиће у близини ове плаже како би попили кафу или сок уз звук таласа Врбаса.

- Сваког јутра током љета овдје ми је омиљено мјесто за испијање кафе. Довољан ми је поглед на нашу бањалучку љепотицу и одмах се боље осјећам. Не купам се често, али и кад уђем у Врбас, не страхујем од заразе - рекао је Милош К. из насеља Обилићево.

Градоначелник Драшко Станивуковић најавио је да ће за десетак дана бити отворена и нова плажа на потезу од Градског до Зеленог моста, бањалучка Копакабана.

- Са том плажом, оном у Српским топлицама коју смо отворили прошле године и овом у Врућици, то ће бити око два километра уређене обале Врбаса. На томе се не заустављамо, него већ од септембра припремамо прву променаду уз Врбас, од “Алибабе” до Српских топлица још два километра - рекао је Станивуковић. Додао је да ће, када се све сабере, то бити четири километра пјешачких зона обалом Врбаса.

Врућица

Отварањем новоуређене плаже Врућица почело је овогодишње “Бањалучко љето”, традиционална манифестација која доноси мноштво различитих садржаја за све генерације. Драшко Станивуковић казао је да више деценија у граду нису грађене нити уређиване обале Врбаса и плаже.

- Врбас јесте суштински симбол Бањалуке и један од природних бисера које имамо. Чудно да град на ријеци не иде ка ријеци, него од ријеке. Ми смо промијенили ту праксу и ово је већ друга плажа коју смо завршили, уредили и отварамо у сезони, када и треба - рекао је Станивуковић. У уређење овог простора са термоминералним водама, како је казао, уложено је око пола милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана