Културни пленум Бањалука: Подршка Радојичићевом концепту културе

Агенције
Културни пленум Бањалука: Подршка Радојичићевом концепту културе

Бањалука - Културни пленум Бањалука окупио је данас у Банском двору водеће умјетнике бањалучке сцене, раднике у култури и организаторе културних манифестација. Свјесни чињенице да се ствараоци морају изборити за бољи положај културе у друштву, 172 делегата пленума и 84 госта била су сагласна у оцјени да културни живот града Бањалуке треба да осмишљавају људи из струке,који имају биографију и резултате у раду.

- Српско питање је данас у Републици Српској културно питање, и то би прије свега требала да има у виду национално одговорна власт. У култури и духовности се најприје стиче и најдуже брани национални идентитет. Говорећи из нашег времена, и мислећи у овом тренутку о њему, свима нам мора бити иманентна та свијест.У том смислу је пред Бањалуком посебна одговорност, њени ствараоци би требало да обликују доминантне културне обрасце и на њима утемељене садржаје, рекао је проф.др Душко Певуља, књижевни критичар.

Он је истакао да у култури морају арбитрирати  доказано најзначајнији људи, посвећеници који су спремни да превазиђу све друге критеријуме.

Као иницијатица грађана коју чине радници у култури и припадници лијепих умјетности,културни пленум  је подржао оснивање новог одјељења у бањалучкој Градској управи чија ће окосница бити култура.

- Културни пленум,је између осталог,подршка намјери градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да култура добије бољи статус у Граду Бањалуци. Његова одлука да се одвоји одјељење за културу,спремност на дијалог са ствараоцима и, надамо се,партнерски однос,уливају наду да култури у граду Бањалуци долазе бољи дани-рекао је редитељ Александар Пејаковић,предсједник иницијативног одбора пленума.

Магистар ликовних умјетности Маја Додиг,секретар пленума,објаснила  је да је иницијатива за одржавање културног пленума настала  из жеље да умјетници и културни радници коначно почну дјеловати колективно, с циљем побољшања услова у којима дјелују и раде.

- Након 20 година у којима је културни сектор систематски занемариван,вријеме је за системске промјене које неће зависити од различитих сензибилитета људи који нису из струке,него се треба рефлектовати системско промишљање о улози културе. Умјетници из свих области морају бити препознати као партнери и укључени у процесе доношења законских оквира ,приликом израде стратегије културне политике и на локалном и на републичком нивоу - истакла је Маја Додиг.

 Однос стваралаца према културним садржајима, као и према друштвеној стварности,по мишљењу професора Певуље, мора неизоставно бити разложно критички, пожељно је и полемички.

„Пожељно је да расправа о овим важним питањима буде поприште различитих, зашто не и опонентних ставова, који су увијек и потврда стваралачке слободе и аутономности мишљења".

Током сједнице пленума формирана су и радна тијела за 2017.годину; и то одбори за умјетничко професионално стваралаштво,одбори за аматерско стваралаштво,одбор за међународну културну сарадњу и одбор за заштиту културног насљеђа града Бањалуке.

Данас је формирано и представничко тијело пленума,које ће присуствовати јавној расправи о буџету града Бањалуке, јер ствараоци и радници у култури више немају право на ћутање.

Кочићев збор

Једна од тема културног пленума била је и нови концепт „Кочићевог збора".

-Кочићев збор је одавно манифестација која по свему што годинама обухвата, никоме не служи на част. Ријеч је најприје о компромитовању једног од најзначајнијих српских писаца, националних идеолога и националних оријентира. С друге стране, манифестација у наводну част овом писцу јесте лоша парада испражњена од смислених садржаја и било какве креације. То одлучно ваља констатовати. Критичко сагледавање Кочићевог збора буди наду да је кристалисана свијест о томе да су промјене неопходне,истакао је Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана