КУД "Пискавица" учествовао на фестивалу у Словачкој: Непалци и Корејци играли козарачко коло

Милош Васиљевић
КУД "Пискавица" учествовао на фестивалу у Словачкој: Непалци и Корејци играли козарачко коло

БАЊАЛУКА - Чланови Културно-умјетничког друштва (КУД) "Пискавица" вратили су се јуче из Словачке, гдје су учествовали на 63. Међународном фестивалу фолклора "Мџјава 2023", а тамошњу публику одушевили су густо плетеним козарачким колом.

Ови чувари традиције приказали су од 14. до 18. јуна публици игре из старе Бањалуке, са Грмеча и из Обудовца, а густо плетено козарачко коло било је најчешће извођено на овом фестивалу фолклора у Словачкој.

Секретар КУД-а Мирко Арамбашић казао је за "Глас Српске" да су њихови чланови заједно са групама из Словачке, Чешке, Непала и Јужне Кореје управо овим колом затворили двије вечери фестивала.

- Било је одлично! Више од шест деценија фестивала говори каква је традиција. Манифестација је ослоњена на традицију, да буде што ближе изворном фолклору, а дефинитивно су у томе и успјели - каже Арамбашић.

Према његовим ријечима, козарачко коло играли су сви, а с обзиром на чињеницу да су били лимитирани бројем од 30 учесника, показали су се у најбољем свјетлу.

- На фестивалу су учествовали само одрасли чланови. У амфитеатру је сједило 7.000 посјетилаца, што говори колико поштују традицију и фолклор. У саму организацију били су укључени универзитетски професори етнологије и етномузикологије из Братиславе - рекао је Арамбашић додавши да њихов КУД тренутно броји око 150 чланова.

Ни фолклораши не крију одушевљење након фестивала у земљи која пуно улаже у народну игру и пјесму.

Марија Радуљ пуних 18 година чланица је овог КУД-а, а из Словачке носи прелијепе утиске.

- Позитивно сам изненађена колико су пријатни Словаци, али и Чеси којих је било много. Успјели смо се споразумјети и на матерњим језицима, а ракија је општепознат термин у фолклорашким круговима, па тако и код њих - каже Радуљева за "Глас Српске". Наглашава да су козарачко коло играли људи и који нису из Европе, што је на све оставило посебан утисак.

- Сви су били одушевљени козарачким колом, а Непалци и Корејци играли су га с нама. Након дефилеа одиграли смо га још неколико десетина пута - казала је Радуљева.

Додаје да је право задовољство играти пред публиком као што је то био случај у Словачкој јер, осим громогласног аплауза, прате сваки њихов корак.

- Амфитеатар је био испуњен до посљедњег мјеста, а публика је била одушевљена играма из нашег краја. Били су баш захвални, постојала је интеракција играча и публике. У сваком смислу ово је посебна турнеја и једва чекамо да идемо поново - додала је Радуљева.

"Козара етно"

Мирко Арамбашић рекао је да је фестивал "Козара етно" на распореду од 30. јуна до 2. јула, а имаће госте и са других континената.

 - Имаћемо групе из Сенегала и Шри Ланке, за које је био страховит проблем када је ријеч о визи, а ту ће бити и заљубљеници у фолклор из Мексика који нису имали ових проблема - казао је Арамбашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана