КУД “Чајавец” заједничким снагама до бољих услова за рад: Чувари традиције у новим просторијама

Јелена Танацковић
КУД “Чајавец” заједничким снагама до бољих услова за рад: Чувари традиције у новим просторијама

БАЊАЛУКА - Чланови Културно-умјетничког друштва (КУД) “Чајавец” преселили су у нове просторије које су добили на кориштење у бараци код Градског моста, након што су морали да напусте објекат у којем су пјевали, свирали и вриједно увјежбавали разне кореографије.

Град је препознао таленат младих чувара традиције и због бројности ансамбла понудио на кориштење нове просторије на двије године.

Секретар Душко Адамовић рекао је за “Глас Српске” да су нове просторије за рад код Градског моста у насељу Обилићево.

- Преселили смо у бараку у којој је била организација “Здраво да сте” и она ће сада носити име КУД “Чајавец”. С обзиром да је ријеч о друштву које је стекло категоризацију градског репрезентативног ансамбла нисмо могли да идемо даље од Кастела - казао је Адамовић.

Додао је да се ради о трошном објекту који чланови заједничким снагама прилагођавају својим потребама.

- Посљедње вријеме сви смо у акцији како би тај простор на најбољи начин прилагодили нашим условима. Почели смо са радом, а остало је још само да средимо канцеларијски дио - рекао је Адамовић.

Нагласио је да је то веома исцрпан пројекат, али да љубав према игри и фолклору ипак не познаје границе.

- Сви наши чланови долазили су у бараку кад год ухвате времена да уређују објекат онако како нам одговара. Тако су своје вријеме у радној атмосфери проводили студенти и ђаци, али и пензионери. Углавном, радили смо у групама што је било прилично исцрпљујуће. Међутим, сада очекујем да ћемо заиграти у пуном сјају - додао је Адамовић.

Истакао је да су због многобројности чланова друштва били приморани да преселе у већи простор.

- Биле су нам потребне двије играчке сале како би неколико секција могло наизмјенично да ради - казао је Адамовић.

КУД “Чајавец” који ће ове године прославити седам деценија рада кроз дугогодишњу традицију учествовао је на разним локалним, регионалним и свјетским такмичењима и освојио многобројне награде и признања.

- Ове године обиљежавамо јубиларних 70 година рада и у интересу нам је да што прије прилагодимо просторије како би у овој сезони заиграли како треба - нагласио је Адамовић.

Помоћ донатора

Предсједник Скупштине града Младен Илић обишао је нове просторије КУД-а и разговарао са фолклорашима о побољшању услова за рад ансамбла. Чланови КУД-а су истакли да су уложили огроман труд, као и донатори уз чију помоћ су од трошних просторија у бараци изградили пристојне услове за рад с вишечланим секцијама различитих узраста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана