КУД “Чајавец” у новим просторијама код Градског моста: Чувари традиције добили боље услове за рад

Александра Тодоровић
КУД “Чајавец” у новим просторијама код Градског моста: Чувари традиције добили боље услове за рад

БАЊАЛУКА - Културно-умјетничко друштво (КУД) “Чајавец” добило је нове просторије за рад и то код Градског моста у насељу Обилићево, одлучили су одборници Скупштине града.

Осим одлуке да се овом значајном удружењу додијели и пословни простор под посебним условима, усвојена је и одлука о одгођеном плаћању дуга овог КУД-а.

- Једногласно су нам усвојени захтјеви на Скупштини града. Слиједи потписивање рјешења, а након тога, надамо се повољнијим условима и наставку реализације планираних пројеката - објављено је на “Фејсбук” страници КУД-а “Чајавец”.

Чланови “Чајевца” раније су пронашли привремени простор у улици Ђуре Ђаковића, али он није довољно услован и простран за бројне активности овог друштва.

- Пренијели смо опрему, костиме, ношње, инструменте, дио техничких средстава и сценографије на локацију у Кочићевом вијенцу, гдје смо били закупили просторије у којима нам је рад био отежан због преклапања термина - казао је раније за “Глас Српске” секретар КУД-а Драшко Адамовић.

Истакао је да им је град раније понудио неколико могућности, а од свих се најбоље показала барака код Градског моста.

- Ова локација нам је била најповољнија опција за смјештај и неометан рад свих група, а буде ли све што је планирано и реализовано, након рестаурације бараке требало би да имамо двије одвојене радне сале - рекао је Адамовић.

Додао је да тај објекат захтијева доста улагања, али да уз помоћ потенцијалних донатора из грађевинских фирми очекују конкретније резултате.

- Најављена је израда плана којим се барака руши у наредном периоду, што нам поново најављује вријеме неизвјесности. У КУД-у имамо 13 секција, укључујући и групу с дјецом и лицима са потешкоћама у развоју, који жељно ишчекују нови простор - нагласио је Адамовић.

КУД “Чајавец”, упркос тешкој ситуацији, има прегршт планова, као што је израда нових народних ношњи, припремање нових кореографија, али и организовање концерата, уколико епидемиолошка ситуација то буде дозволила.

Удружења

Поред КУД-а “Чајавец”, просторије за рад додијељене су и Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце у Српској “Мрвице”, Удружењу грађана “Кербер”, фондацијама “Задужбина” и “Капетан Драган”, Клубу борилачких вјештина “Титани”, Удружењу за церебралну парализу “Ц-посибл”, Инвалидском одбојкашком клубу “Борац”, као и Удружењу грађана “Орлови Грмеча”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана