КУД “Чајавец” Бањалуку у Португалији представили играма из Крајине

Јелена Танацковић
КУД “Чајавец” Бањалуку у Португалији представили играма из Крајине

БАЊАЛУА - Културно-умјетничко друштво (КУД) “Чајавец” представило је музиком, плесом и народним играма Бањалуку, Републику Српску и БиХ на Међународном фестивалу фолклора и фолклорне умјетности који је недавно завршен у Португалији.

Из КУД-а “Чајавец” казали су за “Глас Српске” да су на овом фестивалу у Португалији нарочиту пажњу посветили његовању народне традиције и културе, социјализацији учесника свих узраста, али и својеврсној амбасадорској мисији, у којој су свој град и државу приказали на најљепши могући начин.

- Интернационални савјет фестивала фолклора и фолклорне умјетности (CIOFF), одржан је у Португалији с циљем очувања, промовисања и ширења традиционалне културе, углавном кроз жанрове изражавања као што су музика, плес, игре, ритуали, обичаји, рукотворине и друге вјештине, а дио овог догађаја био је и КУД “Чајавец” - рекли су из “Чајавца”. 

Додали су да је овај фестивал специфичан по томе што га сваке године посјете културно-умјетничка друштва из свих крајева свијета.

- На овом фестивалу препознали су посвећеност и квалитет КУД-а “Чајавец”, који је успио превазићи бројне проблеме и показати да је један од најрепрезентативнијих чувара наше традиције, не само у Бањалуци него и комплетној БиХ - наводе из овог КУД-а.

У оквиру фестивала КУД “Чајавец” настџпио је са извођачким ансамблом, народним оркестром и пјевачком групом, а тачке су прилагодили аутентичним кореографијама и мелодијама из старе Бањалуке, Крајине, Посавине и са Грмеча, док су у ревијалном дијелу укључили игре из јужне Србије.

- Акценат је био на бањалучким играма, којима презентујемо културу нашег града, те смо тиме и отворили фестивал. Наши концерти су били веома посјећени, а публика их је могла пратити и путем преноса уживо - казали су из “Чајавца”.

Појаснили су да је ова манифестација одржана на неколико локација у граду Фаро и изван њега, а учесници су наступали и у Шпанији.

- Повели смо 32 члана, колико је било ограничење броја учесника. Поред нас, наступили су и представници из Мексика, Бразила, Панаме, Кеније, Индонезије, Пољске, Сенегала и, наравно, Португалије - казали су из КУД-а “Чајавец”.

Припреме

Из КУД-а “Чајавец” казали су да су припреме за фестивал трајале мјесецима, а најтеже је било наћи новац за далеки пут и остале трошкове.

- Цијена превоза достигла је износ скоро цијелог годишњег буџета који град издваја за друштва. Сналазили смо се на све начине, а трошкове ћемо сравњавати када буду коначни - рекли су из КУД-а “Чајавец”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана