Кућа “Предах” сигурна лука за дјецу и родитеље

Катарина Шапоња
Foto: Град Бањалука

У Бањалуци нема ниједне установе која би могла да брине о дјеци са сметњама у развоју када родитеља више не буде или када родитељи треба да обаве нешто, тако да ће кућа “Предах” у тим ситуацијама бити сигурна лука за ту дјецу.

Ово је истакао градоначелник Драшко Станивуковић који је са сарадницима презентовао идејно рјешење куће за привремено и дугорочно збрињавање дјеце, младих и одраслих са сметњама у развоју “Предах”, чија адреса ће бити у улици Ивана Горана Ковачића.

- Са родитељима и удружењима, који од првог дана са нама учествују у овој хуманој мисији, дошли смо да презентујемо идејно рјешење на основу којег радимо пројекат. Све би то требало да завршимо за неколико седмица, а затим да на овој локацији поставимо темељ и почнемо да градимо кућу “Предах”. Сакупили смо дио средстава путем хуманитарног броја 1414, дио од донатора и дио ће обезбиједити град, што ће бити довољно да започнемо градњу - казао је Станивуковић.

Он је истакао да имају подршку друштвено одговорних компанија.

- Град и ја, као градоначелник, стојимо иза овог пројекта и хоћемо да га завршимо у што краћем року. Важно нам је да родитељи виде овај пројекат и желимо да саслушамо и њихово мишљење. Ово је важан пројекат, желимо до краја године да објекат ставимо под кров и да наредне године заживи у почетку као кућа “Предах”, а у перспективи да буде установа за трајно збрињавање - поручио је Станивуковић.

Додаје да је градска администрација препознала ово важно животно питање.

- Водили смо рачуна да креирамо политике подршке за сваку категорију становништва, а овим родитељима баш треба ова кућа - закључио је градоначелник.

Да је ријеч о веома важном пројекту сматра и Данијела Вишњић, мајка дјечака са аутизмом.

- Нема установе која би омогућила трајно збрињавање, да се као родитељи дјеце са сметњама у развоју осјећамо сигурним и да ће наше дијете бити збринуто у ситуацијама када ми нисмо у могућности да то радимо - истакла је Вишњићева.

Она је казала да је ово прва установа која родитељима скида камен са срца.

- Ово је пројекат који смо покушавали јако дуго да остваримо, али до овог тренутка нисмо имали подршку - казала је она.

Подсјећамо и током августа у функцији је хуманитарни број 1414.

Етаже

Савјетница градоначелника Милада Шукало је истакла да ће се објекат у првој фази састојати од три етаже, са канцеларијама, просторијама попут сензорне собе, дневног боравка и на трећем спрату биће већи број мјеста за спавање. Објекат ће имати и сензорно игралиште.

- Дугорочна идеја је да овај објекат ширимо и да на крају имамо трајно становање, које ће бити хумано, да родитељи могу да буду безбрижни да њихова дјеца имају гдје да буду. Први смо град који је уводио дневне центре, тако да је Бањалука заслужила да и идеја о једној оваквој установи крене управо из нашег града - закључила је Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана