Кубни метар дрва 65, а тона угља 150 марака

С. Тадић, А. Пепић
Кубни метар дрва 65, а тона угља 150 марака

Како се ближи јесен и зима, тако се у граду повећава потражња за огревним дрветом и угљем. Становници Бање Луке овог љета за кубни метар трупаца дрвета треба да издвоје 65 марака, а 75 марака за метар исцијепаних дрва.

Јово Марковић из Мелине продаје дрва у Пиланској улици, као и остали трговци огревом, јер је ту Aдминистративна служба одредила мјесто за ту врсту дјелатности.

- Протеклих година становници Бање Луке су у великој мјери у августу куповали дрва. Међутим, ове године продаја слабо иде. Очигледно је да је свјетска криза утицала и на то да се мање продаје огрев. Никако нисам задовољан. Многи кажу да је дрво скупо, а не знају колико снаге и труда треба да трупац извучеш из шуме, изрежеш и довезеш на мјесто гдје се продаје  - каже Марковић.

Према његовим ријечима, повећана је цијена откупа дрва из "Шума Републике Српске", која износи више од 60 марака по метру кубном.

- Највише дрва се прода у септембру и октобру јер људи чекају посљедњи моменат, а не размишљају о томе да је тада цијена највиша. У прољеће је најнижа цијена дрва, али тада скоро да и нема продаје - нагласио је Марковић.

Поред тога, истичу продавци, и цијена угља се повећала у посљедњем периоду, тона, како народ воли да каже, "ћумура" кошта 150 марака.

- Мислили смо да ће усљед повећања цијене дрва доћи до обимније продаје угља, али то се није десило. Продаја дрвеног и каменог угља који се довози из Бановића је била на ниском нивоу и прошлих година, али ове године је посебно лоше - нагласио је један од продаваца угља.

Грађани Бање Луке кажу да су цијене високе, поготово сада у овим тешким временима, када су сви свјесни економске кризе која влада.

- Тренутно не знам шта ћу када дође зима, дрва су скупа, већ се треба размишљати и одвајати новац за куповину. Једноставно, немам другог избора него да купим дрва и платим их по тој цијени - рекла је Мира Рачић коју смо затекли на пијаци огрева.

Продавци кажу да се посао продаје дрва никако не исплати, управо због високе цијене откупа, али да немају избора јер другим послом не могу да се баве. Осим што продају дрва и угаљ, баве се и превозом дрва, а цијена услуге превоза је 15 марака по метру кубном.

- Вршимо и услуге цијепања дрва, а цијена се формира по договору, у зависности од количине која се цијепа - истакао је за крај Јово Марковић.

Шумско газдинство

- Огревно дрво изрезано по метру просторном код нас кошта 44,40 марака, док метар кубни дрва у трупцима кошта 64,35 марака. У цијене је урачунат ПДВ, а превоз дрва од стране газдинства се посебно обрачунава у зависности од количине која се превози и удаљености мјеста на које је потребно доставити дрва - рекли су у Шумском газдинству "Бања Лука".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана