Кружни ток код Леснине и Ребровачке цркве

Весна Поповић
Кружни ток код Леснине и Ребровачке цркве

Бањалука - Како би дошло до смањења саобраћајних гужви у граду током 2016. године планирана је изградња два кружна тока, на раскрсницама код "Леснине" и код цркве на Ребровцу.

Потврдили су ово у Јавном предузећу "Путеви РС".

- Изградња би требало да почне до јесени и ми очекујемо да ће до тада бити обављене све припреме и потписани уговори са извођачима радова - казали су у "Путевима РС".

Планирани кружни токови биће на раскрсницама улица Ивана Горана Ковачића, Булевар српске војске, Књаза Милоша и Браће Пиштељића у Лазареву те на укрштању Булевара војводе Степе Степановића, Булевара војводе Петра Бојовића и Булевара Десанке Максимовић на Старчевици.

Пошто се налазе на дионици магистралног пута М-4, њихова изградња је у надлежности "Путева РС".

Додали су да ће, према оријентационом предрачуну радова, укупна вриједност оба пројекта износити око два милиона КМ.

- Стварне вриједности ће бити познате по спроведеном поступку јавне набавке и избору предузећа чија понуда буде одређена као најповољнија - навели су у "Путевима РС".

Истакли су да, прије него што они крену у изградњу ова два кружна тока, град мора створити услове за реализацију.

Кажу да су с тим циљем Градској управи упутили меморандум у којем је наведено које су обавезе обје стране у овом пројекту.

- Град мора да ријеши имовинско-правне односе да бисмо по добијању одобрења за грађење и обезбјеђењу финансијских средстава кренули у реализацију - навели су у "Путевима РС".

Шеф Одсјека за комуналне послове, инвестиције и развој Драженко Кењало потврдио је да су примили меморандум.

- На основу тога у Програм уређења грађевинског земљишта за ову годину увршћено је рјешавање имовинско-правних односа и израда пројектне документације за ова два кружна тока - рекао је Кењало.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да кружни ток пет пута убрзава проток саобраћаја, смањује ризик од саобраћајних несрећа, буку и загађење.

- Кружни токови испунили су сврху и смањили саобраћајне гужве. Раскрснице код цркве на Ребровцу и код "Леснине" су изузетно оптерећене. Њима дневно прође велики број возила, чак и до 10.000, тако да ће кружни токови бити идеални за смањење гужви - казао је Јаћимовић.

Возач Дејан Ступар подржава изградњу кружних токова.

- У тим дијеловима града честе су дугачке колоне аутомобила којима треба и 20 минута да пређу неколико километара - рекао је Ступар.

Раскрснице

На подручју Бањалуке постоји пет кружних раскрсница, од којих су двије изграђене од монтажно-демонтажних елемената израђених од рециклиране пластике. На западном транзиту направљене су двије, затим по једна са обје стране Градског моста и једна у улици Мајке Југовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана