Крупa на Врбасу: Чистија вода са Гашића врела

Данијела Стоканић
Крупa на Врбасу: Чистија вода са Гашића врела

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и градоначелник Слободан Гаврановић пустили су јуче у рад обновљену пумпну станицу на водоводном систему Гашића врело у Крупи на Врбасу.

Овај погон био је уништен у поплавама прошле године. Одроњена земља у базену је мутила воду. Почетком рада пумпне станице и постављањем нових филтера вода која се испоручује домаћинствима више неће бити мутна. Водом са изворишта Гашића врело снабдијевају Крупа на Врбасу, Крмине, Љубачево, Јаворани, Рекавице и Агино Село.

Средства за санацију је донирала Влада Велике Британије, док је пројекат реализовао Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у оквиру програма "Подршка опоравку од поплава и смањење ризика у БиХ". Укупна вриједност изведених радова је 90.000 КМ, од чега је UNDP обезбиједио 85.000 КМ, а остатак Центар за развој и унапређење села града.

Голићева је истакла задовољство што је коначно завршен овај пројекат.

- Ова постројења су била уништена и то је доводило у питање квалитет воде за пиће, којом се снабдијева више од 1.300 домаћинстава. Сада је то прошлост. Капацитет постројења је тренутно толики да може прикључити још 1.000 домаћинстава - рекла је Голићева.

Задовољство што је још један пројекат важан за град завршен није крио ни Гаврановић, истичући да су поплаве овом водоводу начиниле велику штету.

- Квалитет воде је под сталном контролом. Санирано филтер-постројење ће елиминисати досадашње повремене појаве мутноће у води која се испоручује потрошачима. Враћањем у функцију даљинског надзора, створени су услови за стални увид стања на главним објектима водоводног система, као и могућност даљег развоја овог система - рекао је Гаврановић.

Како би колико-толико санирале све штете од поплава, граду је потребно 200 милиона марака.

- Бањалуци се мало помогло кад је у питању њена санација. Град и данас много више издваја за Фонд солидарности, него што добије за опоравак од поплава, што није у реду - рекао је Гаврановић.

Свечаности су присуствовали представници амбасаде Велике Британије и UNDP-а, као и многобројни мјештани.

Састанак

Градоначелник Слободан Гаврановић примио је јуче делегацију аустријског града Линца, коју је предводио замјеник градоначелника Детлеф Вимер. Они су разговарали о сарадњи у области комуналних дјелатности, привреде, културе и другим областима, гдје локалне заједнице у правилу свуда у Европи имају исту обавезу и одговорност. Аустријанцима су представљени потенцијали града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана