Крстина Вујмиловић прави делиције од домаћег млијека: Необични сиреви мамац за сладокусце

Маја Станојевић
Крстина Вујмиловић прави делиције од домаћег млијека: Необични сиреви мамац за сладокусце

БАЊАЛУКА - Бањалучанка Крстина Вујмиловић годинама прави домаћи тврди сир који на први поглед личи на торту због специфичног трослојног прелива, а за ове укусне делиције се надалеко чуло.

За “Глас Српске” ова вриједна домаћица испричала је на који начин настаје укусна делиција.

- Иако читав живот правим сиреве, тек сам релативно недавно дошла на идеју да направим нешто занимљиво и несвакидашње. Ријеч је о тврдим, пуномасним сиревима, које просушим на диму. Правим их искључиво од домаћег млијека и стављам трослојне преливе према захтјевима купаца - рекла је Крстина.

Додала је да прелив подразумијева три слоја младог сира и два слоја младог домаћег кајмака. На крају ставља коштуничаво воће, поврће или маслине, а некад све заједно, зависно од жеље купца.

- Све комбинације су дозвољене и по жељама. Што се тиче цијена, оне су исте већ двије године и крећу се од осам до десет КМ по килограму - казала је ова домаћица.

Додаје да је већа потражња била прије пандемије јер су купци те сиреве највише куповали за славе и друге прославе.

- Сада су прилике нешто другачије. Док траје пандемија, има мало славља, па опада и продаја - рекла је ова вриједна домаћица.

Нагласила је да јој је најважније да је задобила повјерење купаца.

- И даље имам доста сталних купаца који уживају у специфичном укусу ових сирева. За настанак доброг сира битна је хигијена јер је млијеко идеално станиште за разне микроорганизме који умањују квалитет производа или га чини неупотребљивим за исхрану. Обавезно је прописно прање, дезинфекција судова и опреме за млијеко. Прање се врши у фазама, што подразумијева претпрање, прање средствима за дезинфекцију на одговарајућој температури и испирање хладном водом. Од опреме користим рукавице, капу и одијело - казала је Крстина.

Бројни купци задовољни су сиревима које праве вриједне Крстинине руке.

- Заиста волим сиреве и прилично сам пробирљива. Од када сам први пут пробала Крстинин сир, стално га купујем, јер је веома укусан, а и цијена је прихватљива - рекла је Бањалучанка Невена М.

Квалитет

За припрему квалитетног и укусног сира битно је да млијеко буде домаће.

- Сир се прави од крављег млијека, а краве хранимо искључиво житарицама, јечмом, зоби и ражи, које лично узгајамо у Слатини, на природан начин, без вјештачког ђубрива - рекла је Крстина Вујмиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана