Кршеви заузимају паркинг мјеста

Александра Тодоровић
Кршеви заузимају паркинг мјеста

Иако је смањен број старих и дотрајалих аутомобила, чији власник углавном није познат, а најчешће су остављени да труну на јавним површинама, они и даље представљају проблем јер заузимају паркинг мјеста и нарушавају изглед града.

Из Одјељења за комуналне послове казали су да је пандемија повећала количине кабастог отпада који несавјесни појединци гомилају поред контејнера, али да није утицала на увећан број олупина старих аутомобила на јавним мјестима.

- Посљедњих година смањен је број олупина старих аутомобила јер се појавило неколико фирми које се баве откупом и рециклажом и оне се углавном уклањају на вријеме - казали су из овог одјељења за “Глас Српске”.

Потврдили су да Одјељење комуналне полиције редовно доноси рјешења о уклањању таквих возила са јавних површина.

- Уколико комунални полицајац у редовном надзору или по пријави грађана уочи возило које није регистровано, без обзира на то да ли се ради о олупини аутомобила или само нерегистрованом возилу, доноси рјешење о уклањању возила са јавне површине - појаснили су из одјељења.

Додали су да је најчешћи случај остављања олупина четвороточкаша управо на јавним градским паркинзима.

- Након што комунални полицајац уочи нерегистровано возило на јавној површини, прво га фотографише, а затим слиједи рјешење о уклањању које одређује рок за добровољно уклањање аутомобила и оставља га на возилу - објаснили су из одјељења.

Додали су да власник има рок од 15 дана да уклони возило, те по истеку прописаног рока комунални полицајац контролише да ли је власник поступио по наложеним мјерама или не.

- Уколико је возило уклоњено, даљи поступак се обуставља. Ако се утврди да возило ипак није уклоњено, комунални полицајац доноси обавјештење о извршењу у којем наводи дан и час присилног уклањања возила уз нагласак да власник од тог момента има нови рок за уклањање - казали су из одјељења.

Истакли су да, уколико истеком и тог рока власник не уклони спорно возило, у поступку ангажују треће лице.

Бањалучани кажу да свакодневно на паркинзима испред зграда могу видјети возила која се мјесецима не помјерају с мјеста. Мјештанин Петрићевца, који је желио да остане анониман, пожалио се да несавјесни суграђани остављају неисправне аутомобиле да “леже”, те да такви призори представљају ругло за град, а често сметају и при обављању неких радова.

- Немамо гдје да паркирамо своје аутомобиле јер су ови неисправни заузели наша паркинг мјеста - рекао је наш саговорник.

Казне

Из Комуналне полиције истичу да је одлуком о комуналном реду прописано да ће напуштена, нерегистрована, хаварисана и технички неисправна возила бити уклоњена о трошку власника и депонована на за то предвиђено мјесто.

- Уколико не буду уклоњени противправно постављени предмети и објекти, за правно лице новчана казна износи 500 КМ, за одговорно лице у правном лицу 200, а за физичко лице 100 КМ - наглашавају из Одјељења за комуналне послове града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана