Крпељи вребају из високе траве

Невена Рељић
Крпељи вребају из високе траве

БАЊАЛУКА - У настојању да побјегну од врућина и градске вреве Бањалучани одлазе на села или излетишта, али боравак на отвореном неријетко поквари присуство крпеља, који су преносиоци болести. Најопаснија међу њима је Лајмска болест.

У предузећу “Еко-бел”, које се, између осталог, бави дезинсекцијом, казали су да је ова година због периода суше погодовала размножавању крпеља.

- Тренутно имамо можда и највећу популацију ових инсеката у посљедњих 15 година. Лани је забиљежено више од 50 случајева Лајмске болести. Такође, и ветеринари имају пуне руке посла да одстране са домаћих животиња ове напаснике, а уједно и да их заштите од њиховог убода - каже директор “Еко-бела” Владимир Шушњар за “Глас Српске”.

Додао је да због тога његова фирма у договору са Градском управом обавља запрашивање зелених површина, паркова и обала ријека те да интензивно прате и надгледају стање, јер је ситуација сваке године лошија. Шушњар је апеловао на становнике да би, осим бриге о сузбијању заразе усљед епидемије вируса корона, требало да размишљају и о превенцији других обољења, као што су она које преносе крпељи.

Он каже да су 2011. у Бањалуци имали теренско извиђање са екипама Војномедицинске академије из Београда те да је утврђено да је око 37 одсто крпеља заражено и да могу изазвати Лајмску болест или нека друга обољења.

- До данас се када је ријеч о том питању није ништа промијенило, а ситуација је вјероватно још и лошија - наглашава Шушњар.

У амбулантама породичне медицине кажу да им свакодневно долазе грађани који уоче крпеља најчешће на кожи иза ушију, на врату, препонама и испод пазуха. По препоруци љекара сви који бораве у природи треба да се држе утабаних стаза. Крпељи обично вребају из високе траве и густог растиња.

Када дође на кожу човјека, инсект шест сати тражи мјесто за убод, два сата буши кожу, а најмање десет часова је потребно да се заразимо. Црвенило на мјесту убода, болови у мишићима и зглобовима, повишена температура, повраћање, неки су од симптома болести. Љекари савјетују да је најбоље затражити стручну медицинску помоћ у року од 24 часа, јер је сигурније да стручно лице одстрани напасника.

Лајмска болест је тешко обољење које преносе ови мали, али опасни, инсекти. Захвата кожу, затим срце, зглобове и централни нервни систем. Дијагноза се поставља на основу клиничке слике. На кожи се може појавити и црвенило пречника до 15 центиметара и то је аларм за одлазак инфектологу. Само заражени крпељи преносе Лајмску болест.

Заштита

Приликом боравка у природи требало би заштитити тијело средствима против убода инсеката, посебно непокривене дијелове. Пожељно је да глава буде заштићена капом или марамом. По повратку из природе треба прегледати тијело, посебно дјеци, а неопходно је и туширање. Ако се уочи крпељ који изгледа најчешће као неки нови бен, потребно се јавити љекару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана