Кроз четири пројекта до 300 радних мјеста у Бањалуци

Игор Пилиповић
Кроз четири пројекта до 300 радних мјеста у Бањалуци

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић потписао је јуче са деканом Пољопривредног факултета Николом Мичићем и директором Иновационог центра Драгом Гверићем изјаве о партнерству за учешће у програму подршке запошљавању Међународне организације рада (ILO) којим би требало да буде отворено око 300 нових радних мјеста.

Изјаве о партнерству су раније потписане са представницима Градске развојне агенције (ЦИДЕА) и Републичке развојне агенције за мала и средња предузећа тако да су ILO понуђена четири пројекта партнера града.

- Очекујем да то буду потпуно одрживи пројекти, односно одржива новостворена радна мјеста која ће се даље пратити кроз евиденцију нашег Завода за запошљавање - казао је Гаврановић.

Нагласио је да је град прије двије године започео интензивнију активност на процесу запошљавања и отварања нових радних мјеста кроз неколико програма који већ дају резултате.

- Према евиденцији Завода за запошљавање, смањује се број незапослених лица и на годишњем нивоу мање је одјављених него пријављених предузетничких радњи - рекао је Гаврановић.

Мичић је изјавио да се пројекат односи на производњу малине, пчелињаке и хортикултуру.

- Пољопривреда код нас лоше стоји јер имамо ниску продуктивност. Скупа нам је производња, а продајемо на заједничком тржишту и то је проблем - рекао је Мичић.

Гверић је истакао да се пројектни приједлог Иновационог центра односи на организацију сајма запошљавања.

- Спајањем незапослених и послодаваца настојаћемо да дођемо до креирања нових радних мјеста - казао је Гверић.

Републичка развојна агенција за мала и средња предузећа предложила је пројекат под називом "Регионално партнерство за запошљавање у сектору информационих технологија (ИТ)".

- Заједно са ЦИДЕА и градом предвидјели смо да суфинансирамо овај пројекат гдје би град обезбиједио простор, а ми и ЦИДЕА бисмо суфинансирали уређење тог простора како би се помогло почетницима у послу информационих технологија - рекао је директор агенције Маринко Ђукић.

Директор ЦИДЕА Дејан Кустурић рекао је да је кроз заједнички пројекат са Републичком развојном агенцијом дошло до увезивања свих партнера.

- Оно што је битно је то што бисмо ми у сарадњи са градом наставили примјењивати мјере које већ дају резултате и да овај концепт остане одржив - казао је Кустурић.

Пројекат

Услов за пријаву на програм било је учешће минимално пет партнера. Зато су се удружили град, Завод за запошљавање, предузећа, образовне установе и невладин сектор.

- Најнижи грантови у оквиру овог позива су 150.000 евра, а максималан износ је 200.000 евра. Кроз пројекат ће се минимално финансирати 60, а максимално 90 одсто од укупно прихватљивих трошкова, што значи да учесници у пројекту обезбјеђују остале износе - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана