Криза подигла пластенике

Јелена Танацковић
Криза подигла пластенике

БАЊАЛУКА - Криза узрокована војном интервенцијом у Украјини и пандемијом вируса корона у свијету навела је Бањалучане да се све више окрећу производњи домаће хране, па је тако повећан број пластеника и башта на подручју града.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић и подсјетио да је усљед ових криза дошло до глобалног скока цијена хране.

- У поређењу са ранијим годинама, има много више нових пољопривредника који желе да се баве пластеничком производњом. То је гарант да ће оно што посију и посаде моћи и да производе, без утицаја временских прилика. Такође, ту су наши пољопривредни произвођачи који управо због повећања цијена желе да увећају производњу - рекао је Илић.

Центар за развој пољопривреде и села расписао је позив за све пољопривредне произвођаче и носиоце пољопривредних газдинстава који се баве пољопривредном производњом на територији града да се евидентирају у бази података до 15. маја.

Илић је појаснио да је због планирања подстицајних средстава неопходно да у сваком тренутку знају колико има пољопривредника на подручју Бањалуке.

- Између осталог, потребно је да ажурирамо податке како бисмо могли да ускладимо мјере подршке са потребама пољопривредника, да знамо којим пољопривредним културама ће се бавити, шта ће бити засијано и спремљено за производњу - казао је Илић.

Додао је да ће сви подаци о промјенама у вези са пољопривредним газдинствима олакшати планиране активности за ову календарску годину.

- Једна од њих се односи на тржишну и откупну платформу, желимо да знамо колико ће производа настати, какве ће потребе на тржишту бити за тим производима - рекао је Илић.

Истакао је да у Центар сваки дан долазе пољопривредници који се интересују за мјере подршке.

- Намјеравамо да подржимо наше пољопривреднике у свим врстама пољопривредне производње, у изградњи објеката, набавци механизације, прикључака и слично. Желимо да ове године обавимо сертификацију органске производње, премије за произвођаче млијека и пчеларе који се баве марљивим послом. Први пут ћемо подржати произвођаче у поправци половне механизације, гдје ћемо финансирати дио поправке јер је многима од њих потребна  наша подршка - казао је Илић.

За регистрацију у бази података пољопривредних произвођача Центра за развој пољопривреде и села потребне су копије докумената: лична карта, потврда о упису у регистар пољопривредних газдинстава (АПИФ), посједовни лист за земљиште у власништву и уговор о закупу земљишта (уколико постоји). Пољопривредници евидентирани у бази Центра треба да доставе потврду о регистрацији пољопривредног газдинства из АПИФ-а, са подацима о промјенама.

Регистрација

Регистрација се врши у просторијама Центра за развој пољопривреде и села, у улици Војводе Момчила 10, 12 и 16, радним данима од осам до 15 часова. Све додатне информације могу се добити путем сљедећих телефонских бројева: 051/433-623, 051/433-621 и 051/433-636.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана