Кресојевић: Кредит зауставља принудну наплату дуга од „Акване“

Јасмина Салопек
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА - Градски менаџер Бојан Кресојевић прозвао је данас Љубу Нинковића, предсједника Скупштине града Бањалука да није потписао одлуку о кредитном задужењу којим би се спасавао Водени парк "Аквана".

Каже да је прошло осам дана од како је скупштинска већина изгласала одлуку о кредитном задужењу „Акване”,а она још није потписана па је компанија „Новотекс” која је покренула извршење кренула у процес принудне наплате дуга од пет милиона КМ који "Аквана" има према том предузећу.

Како је појаснио, прије неколико дана тачније прије два дана, Градска управа добила је обавјештење од предузећа „Аквана“ да је „Новотекс“ покренуо извршење над имовином „Акване“ односно кренуо у процес принудне наплате након чега започиње процедура, која подразумијева покретање и стечаја.

-Због тога је неопходно да у што краћем временском периоду Град интервенише након што предсједник Скупштине Града потпише одлуку о кредитном задужењу и измиримо та дуговања. То подразумијева да смо ми и даље посвећени да истрајемо у нашој намјери да исплатимо дуговања каkо бисмо обуставили овај поступак. Оно што је важно истаћи јесте да је сада све до предсједника Скупштине. Уколико потпише одлуке, Град је у прилици да исплати дуговања и да заустави овај процес, што је и најважније – казао је градски менаџер.

Додаје да је све у рукама Скупштине, а у колико брзо реагују, град ће бити у прилици да заустави овај процес.

- С обзиром да још није потписао ми смо се обратили Министарству локалне локалне управе и самоуправе и позвали се на кршење закона гдје предсједник скупштине својим нечињењем онемогућава рад градоначелника. Очекујемо њихово хитно поступање - навео је он.

Истакао је  да је  Скупштина града усвојила три одлуке и то одлуку о усвајању елабората о реструктурирању, новчано улагање од пет милиона и кредитно задужење у истом износу, а све три одлуке су неопходне да би се реализовала докапитализација.

- Нинковић наводно не може да дође до печата, а ми смо смо му дали могућност да  у било ком тренутку може захтијевати преузимање ствари из канцеларије, дакле јасно се ради о опструкцији јер је љут зато што му је додјељена друга канцеларија - објаснио је Кресојевић.

Према писању портала герила.инфо Окружни привредни суд у Бањалуци одредио је извршење на непокретностима ЈП „Аквана водени парк“ д.о.о. које је фирма „Новотекс“ путем свог пуномоћника адвоката Стојана Вукајловића предложила ради намирења дуга.

Фирма „Новотекс“ је Окружном привредном суду Бањалука доставила приједлог за извршење на непокретностима ЈП „Аквана“ ради наплате потраживања које се односи на дуг који “ Аквана” има према овом предузећу.

У приједлогу је наведено да се ради о дугу у износу од 1,07 милиона КМ.

„Новотекс“ је од суда тражио да донесе рјешење о извршењу и то забиљежбом извршења у земљишнокњижној евиденцији, утврђивањем вриједности непокретности и продајом непокретности, као и преносом тако добијеног износа ради намирења потраживања дуга.

Приједлог за извршење је достављен 21. април, а Окружни привредни суд је одредио предложено рјешење 29. јуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана