Кредит спасава бањалучку „Аквану“ од потопа

Јасмина Салопек
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАЊАЛУКА - Одборници Скупштине града усвојили су све тачке дневнога реда које се тичу ЈП „Аквана“, односно деблокаду према повјереницима, а земљиште „Акване“ остаје у власништву града.

Коначна одлука о спасу „Акване“ донесена је након више од четири часа засиједања одборника, а чија се жустра расправа заснивала на репликама.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић изјавио је да су усвојили све тачке које се тичу кредитног задужења Акване чиме нису дозволили да то предузеће оде у руке тајкуна.

Према приједлогу одлука, „Аквана“ је требало да се кредитно задужи за још пет милиона КМ код комерцијалних банака ради консолидовања. 

Нинковић је данас обавијестио је одборнике у холу Градске управе да ће сједница бити настављена у 15 часова. 

- Градоначелник није дозволио да се дође до рјешења, јер тако не би могао својим тајкунима да понуди земљиште у пројекту „Футур 2“ - рекао је Нинковић. 

Он је навео да ће наредних дана бити размотрена могућност опозива градоначелника.

 „Ово није деблокада Бањалуке. Бањалука је и даље пред огромним изазовима јер 90 дана није било редовне сједнице. Ово је оно што је требало бити прије три мјесеца”, рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, и додао да се деблокада Бањалуке наставља." рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Ипак, нашла се на засједању тек у јуну. Директор „Акване“ је са представницима града радио елаборат о томе како ово предузеће да функционише. Урадили смо свој дио посла, али ја сам предложио одлуку у мају. Говорили сте да нема информација, да не знате шта се дешава у „Аквани“. Ово предузеће постоји 16 година и да сам ја, по доласку на мјесто градоначелника, затекао 12 милиона КМ дуга - казао је он.

Подсјетио је како је „Аквана“ први пут пословала позитивно тек 2022. 

- Овој градској администрацији од првог дана циљ је да земља остане наша, да сачувамо све што је наше и баш због тога смо одлуку за спас „Акване“ предложили у марту. Сједница је требало да буде што прије, а не сада. Ми смо дали рјешење, а ви чекате 90 дана - истиче Станивуковић. Нагласио је како постоје дуговања према више предузећа.

 

Одборник Покрета „Бањалука зове“ Саша Лазић затражио је на почетку сједнице изузеће јер „има непријатности због тренутне ситуације“.

- Не желим да ми се име повлачи беспотребно. Ја брата нисам бирао да буде ту гдје јесте - рекао је Лазић, који је умјесто себе предложио Дијану Јешић.

Наиме, брат одборника Лазића је Светислав Лазић, директор „Акване“.

Драган Милановић из ПДП-а рекао је да се беспотребно компликују ствари.

- Бесмислено је да треба да причамо о предузећу које је мртво већ десет година - рекао је Милановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић казао је да су сви одборници за рјешење овог проблема, напоменувши да „Аквана“ није дужна само предузећу „Новотекс“, које је највећи потраживалац.

- Јавно желим да ми потврдите да ћете од пет милиона КМ, колико стоји у елаборату, платити дуг „Електропривреди РС“ 94.000 КМ, МУП-у 7.390 КМ, „Топлани“ 54.000, Бојану Алексићу 16.362, „Електрокрајини“ 373.000… - рекао је Топић.

Одборник СНСД-а Срђан Амиџић истиче да ће се на крају видјети ко је хтио да буду ријешени проблеми у „Аквани“, а ко не.

Одборник Уједињене Српске Невен Станић упитао је да ли ће „Новотекс“ и даље бити добављач за „Аквану“.

Одборник СПС-а Саша Кондић казао је да проблематизација у вези са „Акваном“ иде наруку СНСД-у и ПДП-у.

Подсјећамо, ванредна сједница Скупштине града, на којој је требало да се расправља о проблемима у „Аквани“, прекинута је у уторак због протеста који је организовао градоначелник. 

Према ранијим информацијама, уколико до сутра не буде извршена докапитализација, предузеће "Новотекс" као добављач према којем "Аквана" има највећа дуговања, могло би да на основу судске пресуде дође у посјед земљишта овог предузећа вриједног 40 милиона КМ.

РАДНИЦИ

Запослени у ЈП „Аквана“ јуче су привремено обуставили рад, а руководство предузећа апеловало је на одборнике да усвоје предложене одлуке које обезбјеђују спас и опстанак овог предузећа.

- Ово је наш вапај свим одборницима у Скупштини града за спас нашег предузећа. Као и сви, и радници „Акване“ и њихове породице живе од ових пла-та. У „Аквани“ су запослена 54 радника, а осим то-га ангажујемо и сезонске раднике и сви они зави-се од овог посла - поручио је в.д. директора „Акване“ Светислав Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана