Кредит грије радијаторе

Весна Поповић
Кредит грије радијаторе

Бањалука - Град је дао гаранцију "Топлани" за подизање кредита од пет милиона марака за набавку мазута да Бањалука не би остала без гријања.

Ова одлука једногласно је усвојена на ванредној сједници Скупштине града у уторак увече, а градске власти се надају да, захваљујући овом задужењу, остатак гријне сезоне неће бити доведен у питање.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да Бањалука не смије остати без гријања.

- Град има законску обавезу да обезбиједи испоруку топлотне енергије без обзира на то што је "Топлана" самостално предузеће, које у овом моменту нема пара да набавља мазут. Ово је тренутно најмање лоша одлука у низу лоших одлука, а најлошија би била обустава гријања у децембру - истакао је Радојичић.

Казао је да је на сједници укинута гаранција за кредит коју је Скупштина раније дала Заводу за изградњу (ЗИБЛ) да би било омогућено више простора за гаранцију "Топлани".

- Ово је само краткорочно рјешење, а дугорочно морамо одредити до краја јануара за идућу сезону. Проблем "Топлане" треба рјешавати у три цјелине. Први је проблем ове сезоне, који покушавамо на овај начин да ријешимо, јер "Топлана" тренутно има мазута за седам дана. Други је технички проблем, односно изградња новог постројења, гдје напуштамо мазут и уводимо дрво, што повлачи питање ко ће бити носилац те инвестиције. Трећи корак је рјешавање дугова "Топлане" - казао је Радојичић. 

Додао је да коначни приједлог за реструктурирање "Топлане" од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) очекује 4. јануара.

- Има и других приједлога, а Скупштина града ће одлучити да ли ћемо прихватити аранжман ЕБРД-а који предвиђа кредит или ћемо ићи у закуп, концесију или јавно-приватно партнерство - навео је Радојичић.

"Топлана" тренутно дугује 85 милиона КМ добављачима, банкама и рафинеријама нафте.

У "Топлани" су рекли да су залихе мазута довољне за одржавање континуитета гријања до набавке нових количина уз гаранцију града коју је изгласала Скупштина.

Одборник НДП-а Владимир Мирошљевић је рекао да је ова одлука добила једногласну подршку само зато што нема другог рјешења за спас ове гријне сезоне.

- Мазут се мора набављати на транспарентан начин, по најнижој цијени и онај који испуњава еколошке стандарде, а не као до сада, закулисно - навео је Мирошљевић. 

Именовања

Одборници су на редовној сједници прије ванредног засједања именовали вршиоце дужности начелника више одјељења који ће ступити на дужност 1. јануара идуће године.

За в.д. начелника Одјељења за комуналне послове именован је Петар Билчар, за в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, за в.д. начелника Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац, за в.д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, а за в.д. начелника Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Раденко Лакетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана