Креативка Љубица Штркоњић ради у необичној квилинг техници: Вјештим рукама ствара уникате од папира

Маја Станојевић
Креативка Љубица Штркоњић ради у необичној квилинг техници: Вјештим рукама ствара уникате од папира

БАЊАЛУКА - Бањалучанка Љубица Штркоњић прави рукотворине од папира необичном квилинг техником, а на овај начин настају права мала умјетничка дјела.

Ова креативка за “Глас Српске” казала је да је све почело прије пет година, када је због незапослености почела да се бави ручним радом и то овом необичном техником израде.

- Почела сам да правим букете од папирног цвијећа и да израђујем честитке које сам поклањала драгим људима. Најприје су то били скромни покушаји да савијем папир у жељени облик, а кад бих у томе успјела, одушевљењу није било краја - кроз смијех је испричала ова вриједна креативка.

Љубица сав накит израђује ручно, а основни алат су јој комадићи папира које обликује по жељи.

- Израда облика од папира тражи много стрпљења јер се тракице папира ширине од два до десет милиметара савијају у жељени облик. Потом се лијепе један за други док се не добије жељени елемент - казала је Љубица.

Према њеним ријечима, вријеме утрошено на израду рукотворина зависи од мотива и величине слике који зависе од жеље купаца.

- Неке радове урадим за један дан, а неке радим и дуже, у зависности од тога шта купци траже и колико су декорације сложене - рекла је Штркоњићева.

У њеној збирци накита доминирају цвјетни мотиви, као и за дјецу незаобилазни мотиви са цртаним ликовима.

- Заинтересовани за моје производе воле ово необично умијеће, те радо купују моје рукотворине као поклоне драгим људима и дјеци - казала је Љубица.

Она је почетком пандемије узроковане вирусом корона почела да се бави и продајом својих рукотворина.

- С обзиром на то да сам са продајом почела у доба пандемије, ја сам задовољна. Купци се одушеве кад дођу на сајам и виде радове јер је то као мала изложба - објаснила је ова умјетница.

Креативна радионица

Креативка Љубица Штркоњић излагала је своје радове на радионици одржаној у склопу сајма под називом “КРЕ АРТ”, а сви љубитељи ручних радова су тада имали прилику да уживају у њеној изложби.

- За вријеме овог новогодишњег сајма, поред стандардних производа који су били изложени, купци су били одушевљени и мојим мини-јелкама те новогодишњим украсима од папира - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана