Креативци из Залужана родољубивим графитима украсили насеље

Александра Тодоровић
Креативци из Залужана родољубивим графитима украсили насеље

БАЊАЛУКА - Да слога и заједничко залагање могу да остваре велики циљ, доказ је група ентузијаста, мјештана Залужана, који су уз помоћ донација уредили дио овог насеља око надвожњака и ријеке Врбас.

Заједничке идеје упорношћу и трудом у дјело спроводе млади умјетници који стоје иза “Инстаграм” профила “zalužani_banjaluka”.

Бетонским зидовима надвожњака удахнули су нови, љепши изглед захваљујући родољубивим и умјетничким графитима, а сваки пут кад би се окупили на дружењу, урадили би једну тематску цјелину. Тако су током четири окупљања настали “Патриотски” и “Умјетнички” зид, које красе графити са именима блаженопочившег патријарха Павла, Десанке Максимовић, Новака Ђоковића и других српских великана, а на наредном окупљању планирају да код ОШ “Јован Дучић” поставе и столове за стони тенис.

Један од организатора Владо Милановић казао је за “Глас Српске” да су добили одобрење за избор локације.

- Недостаје нам 2.800 КМ за четири стола како би ова идеја заживјела. Свакодневно смо се обраћали за помоћ, али до сада нисмо успјели пронаћи спонзора који би нам донирао столове и на тај начин учествовао у уљепшавању нашег насеља - казао је Милановић.

Истакао је да би, уколико би дошли до новца, организовали мини-турнире у баскету, фудбалу и стоном тенису за најмлађе.

- Апелујемо на оне који могу помоћи да нам се јаве, јер ће то много значити за све рекреативце и мјештане Залужана - нагласио је Милановић.

Напоменуо је да се локација намијењена за столове налази у школском дворишту и под видео-надзором.

Током четири дружења и украшавања насеља у њиховој организацији осликан је “Патриотски зид”, уређено излетиште “Србија”, а завршен и до сада највећи пројекат, “Умјетнички зид”,  помоћу донација од 2.000 КМ.

- Сваки мурал и графит одише аутентичношћу и носи јасну поруку. Графити са именима патријарха Павла, Новака Ђоковића, Николе Јокића и Десанке Максимовић, те натписима “Косовска битка 1389”, “Ћирилица” и “Република Српска” чине наше насеље јединственим - нагласио је Милановић.

Један од спонзора била им је и Творница обуће “Бема”, која је донирала 1.000 КМ.

- Скупили смо 1.400 КМ, што је било довољно за уређење излетишта крај Врбаса, које је изузетно посјећено - истакао је Милановић.

Појаснио је да су за спровођење ове активности имали стручњака за дрво који је патентирао столове за приобалске услове.

Идеја

Иницијативу о украшавању Залужана покренула су три млада мјештанина у августу прошле године догађајем током којег су жељели направити патриотски графит.

- Овај догађај окупио је више од 30 људи који су се придружили уљепшавању дијела једне од двије најпрометније локације у насељу натписима “Залужани - Бањалука - Република Српска” - казао је Владо Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана