Крчење њива безбједније без упаљача

Јелена Танацковић
Крчење њива безбједније без упаљача

БАЊАЛУКА - Ватрогасци су протеклих дана имали пуне руке посла због учесталих интервенција на подручју града изазваних паљењем ниског растиња током крчења њива и дворишта.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице апелују на власнике домаћинстава у сеоским и приградским подручјима да приликом прољећног уређења и паљења отпада, корова и ниског растиња на отвореном простору буду максимално опрезни како не би изазвали пожар.

- Ових дана имали смо пуне руке посла. Доласком лијепог времена и вјетра било је већ десет интервенција, док смо у прошлој години угасили 220 пожара изазваних паљењем на отвореном - казао је командант ватрогасне бригаде Мирослав Малинић за “Глас Српске”.

Он је додао да вјетровити и ведри дани погодују настанку пожара.

 - Становници углавном чекају овакво вријеме јер се такви послови најбоље раде по вјетру и онда се то отме контроли. Дешава се да пале неокрчене површине, фронтално све запале и онда се некада то не може контролисати - рекао је Малинић.

Истакао је да ватрогасци очекују да ће током викенда имати већи број интервенција због пожара на отвореном.

- Вријеме током викенда ће погодовати за послове чишћења и крчења дворишта и њива, па ћемо и ми бити спремни. Наши суграђани често нису свјесни опасности. Требало би да скупе отпадни материјал на мање гомиле па да чекају погодно вријеме без вјетра да их запале - казао је Малинић.

Како је појаснио, да би био спријечен пожар на отвореном, потребно је да удаљеност од ивице објекта, ниског растиња или шуме буде минимално 100 метара.

- Требало би да се скупи мања количина гориве материје на удаљености од 100 метара од неког растиња, шуме или објекта преко којих би тај пожар могао да се пренесе даље. Људи мисле да је то пуно, али када вјетар крене да дува, и то је некад недовољно - рекао је Малинић.

Малинић је још једном апеловао на суграђане да не пале ватру на отвореном и да је не остављају без надзора.

- Ако нису сигурни да могу држати под контролом ватру и прикупљени отпад током чишћења, онда је боље да то ни не раде - закључио је Малинић.

Казне

Закон о заштити од пожара каже да је забрањено свако паљење без претходног обавјештавања ватрогасаца.

- Новчаном казном од 100 КМ до 1.000 КМ казниће се за прекршај физичко лице ако пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње с циљем спречавања ширења ватре - прописано је у закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана