“Краљица сласти” горка за џеп

Славка Ћупина
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Продаја лубенице у највећем граду Српске овог љета знатно је слабија у односу на претходне године, а улични продавци кажу да се криза и те како осјети јер су ријетки они који купују цијелу лубеницу.

Освјежење у врелим данима, када жива у термометру прелази 35 степени, грађани чешће потраже у неком хладном напитку него у сочним кришкама “краљице сласти”, чија цијена досеже и до 1,5 марака по килограму.

Иако су улични штандови снабдјевени расхлађеним лубеницама и дињама, продавци за “Глас Српске” истичу да је промет доста смањен, што потврђују податком да у просјеку дневно продају око стотину килограма овог поврћа, док је ранијих година продаја била вишеструко већа.

- Евидентно је да се прода мање, али опет то зависи од дана до дана. Грађани чешће купују по пола или четвртину лубенице, а само ријетки се одлуче на купе цијелу, што ранијих година није био случај - каже за продавац са Кочићевог вијенца.

Према његовим ријечима, продаја је нешто боља у другој смјени, када мало захлади и људи изађу да прошетају.

- На слабију продају више утиче поскупљење свих животних намирница него сама цијена лубенице. Сада је продајемо по 1,4 КМ, а на самом почетку коштала је до двије марке - казао је овај продавац и додао да цијена зависи и од тога одакле је лубеница набављена.

Поред домаће лубенице из Херцеговине, у понуди је и увозна из Грчке, као и из Турске, што такође утиче на цијену. С друге стране, продаја у маркетима по знатно нижим цијенама, и те како смањује продају на уличним штандовима.

Продавачица у Обилићеву, која није жељела да се представи, истиче да је лубеница у маркетима доста јефтинија, па се грађани често одлуче да тамо пазаре, не обраћајући пажњу на квалитет.

- Због тога нам лубеница често пропадне и принуђени смо да је бацамо, па и ми биљежимо губитке - истакла је она и додала да је цијена по килограму 1,5 марака.

Даринка Поповић, коју смо затекли како бира лубеницу, рекла је да је задовољна овогодишњим квалитетом овог слатког освјежења, али не и цијеном.

- Више волим да купим лубеницу код ових људи него у маркетима, иако су тамо пуно повољније. Обожавам лубеницу и купујем је бар једном седмично, мада сам је ранијих година куповала сваки дан - рекла је Поповићева.

Предсезона

Продавци кажу да права сезона лубенице још није почела и истичу да у наредном периоду тек очекују бољу продају.

- Све ово још можемо сматрати предсезоном када је ријеч о лубеници, јер је она најтраженија и најквалитетнија у августу, када ће вјероватно и цијена бити повољнија - истакли су продавци на Кочићевом вијенцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана