Крајишка љепотица у претходном мјесецу била центар региона: Априлски сјај Бањалуке

Милош Васиљевић
Foto: Глас Српске, Град Бањалука (Архива)

Дугоочекивани тениски спектакл Српска опен током априла позиционирао је Бањалуку у свјетским оквирима. Свечано је прослављен и Дан града, са бројим званицама из региона, а низ пропратних активности донио је бројне новитете у граду на Врбасу.

На хиљаде гостију прошпартало је градским улицама, а само током АТП турнира у граду је потрошено више од 40 милиона марака. Задовољни су сви, и љубитељи спорта, и угоститељи, и трговци, али и званичници.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Бањалука Младен Шукало казао је за “Глас Српске” да је АТП турнир привукао многобројне стране медије који су послали лијепу слику из Српске.

- Бањалука је град догађаја, а тај тип туризма кључан је за развој неке дестинације. Тениски турнир Српска опен био је прави мамац за туристе. Краткорочни ефекат било је пуњење смјештајних капацитета и остварио је добробит за локалну заједницу, а дугорочно пуно смо добили на промоцији, много тога лијепог чуло се о нашем граду и отворен је простор на даљи долазак туриста - рекао је Шукало.

Према његовим ријечима, најважније је што су тих дана тениска елита, али и навијачи из великог броја европских и свјетских земаља, понијели најљепше успомене из Српске.

- Овај турнир привукао је бројне стране медије, више од 150 медијских кућа, што је био и највећи промотивни и туристички значај за наш град.  Туризам је економска категорија која генерише приходе у наш град. Надамо се да ће још таквих “закрчења” бити  и за “Мотофест”, “Демофест” али и “Ћевап фест”. Постајемо препознатљива дестинације и то свих 12 мјесеци у години, а априлска дешавања најбољи су рецепт - казао је Шукало.

Низом манифестација свечано је обиљежен Дан града, 22. април.

Свечаној академији присуствовали су и предсједник Српске Милорад Додик, делегација Министарства одбране Србије на челу са Милошем Вучевићем, градоначелник Београда Александар Шапић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, представници локалних самоуправа, вјерских заједница, ратни ветерани, гости из јавног и културног живота, као и многобројни грађани.

Први човјек града Драшко Станивуковић истакао је раније за “Глас Српске” да Бањалука није могла добити љепши поклон за Дан града него турнир Српска опен.

- Свјетски медији помињали су наш град и приказивали нашу тробојку, а то је најбољи начин да представимо Бањалуку, Српску и наш народ. Срећан сам и живим у увјерењу да ће град овакав или сличан поклон добити сваке године за рођендан. Правимо Бањалуку таквим градом да сваки дан имамо догађаје, манифестације и да радимо важне инфраструктурне пројекте - рекао је Станивуковић.

Додао је да је крајишка љепотица, коју су посјетили туристи са свих континената, била у жижи спортске јавности.

- Долазак тенисера на челу са најбољим на свијету Новаком Ђоковићем, али и бројни пројекти и манифестације попут Бањалучког карневала и фестивала “Тротоарт”, оно су што Бањалуку чини модернијом, развијенијом и уређенијом - рекао је Станивуковић.

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је поносан на одлуку коју је донио 1998. године, да сједиште Српске буде Бањалука, јер јој то мјесто и припада.

- Ово је град који иза себе има сјајну историју. Град од кога никада ниједан Бањалучанин није одустао гдје год се налазио. Град који су градиле генерације и увијек доприносиле да он буде бољи и љепши. И зато је сјајан, јер су у њему сублимирани сви напори, жеље и неостварени снови генерација иза нас којима треба да будемо захвални од самог почетка оснивања града, па све до данас. И сваки је уткао нешто у овај град - рекао је  Додик.

Милош Вучевић је истакао да је Дан града Бањалука обиљежила као сјећање на дан када је тај град ослобођен од фашизма 1945. године.

- Шта би друго Крајишници и Бањалучани и могли да славе до ослобођења, до најсветије слободе. Ништа друго, јер је у њих уткано и предање Петра Кочића и дело Младена Стојановића. Дело свих 20 народних хероја чије бисте чувамо и поштујемо. То је исти онај град који се ваздигао после катастрофалног земљотреса 1969. године. То је живо срце крајишко које је успело да обнови у најтежим временима свој саборни храм Свете Тројице, симбол српског страдања и усташког терора и седиште страдалне епархије бањалучке - рекао је Вучевић.

Додао је да је то град који се поноси и Ферхадијом и катедралом светог Бонавентуре. Град Светислава Тисе Милосављевића, Веселина Маслеше, Маријана Бенеша, али град свештеномученика Платона бањалучког.

Задовољно су трљали руке сви, а највише угоститељи и хотелијери, јер су се тражили столица, односно кревет више. У касу бањалучких трговаца, угоститеља и других привредних субјеката који послују у систему фискализације током тениског турнира Српска опен слио се готово 41 милион КМ, што је, према процјенама упућених и до 50 одсто више у односу на друге седмице.

Према подацима Пореске управе Српске укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Бањалуци од 16. до 23. априла ове године износио је 40,814 милиона КМ.

- У истом периоду укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у цијелој Српској био је 162,674 милиона КМ - рекли су у Пореској управи РС.

Да је у том периоду било више посла у кафићима, ресторанима и продавницама на подручју Бањалуке и шире, потврђују угоститељи и продавци који још сумирају резултате из претходних дана, истичући да су гужве у објектима током турнира биле евидентне.

Предсједник Управног одбора удружења “Хорека” Горан Куртиновић посебно је издвојио завршни викенд турнира, када се у угоститељским објектима тражило мјесто више, што, како каже, потврђује и чињеница да је тих дана промет био вишеструко повећан.

- Дешавања у Српској, тачније у Бањалуци, дуго нису привукла толики број гостију. Надамо се да ће туризам у највећем граду Српске наставити да се развија овим интензитетом, јер сматрам да смо протеклих дана у свијет послали једну заиста лијепу слику из града на Врбасу - рекао је Куртиновић раније за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, тих седам дана предњачили су гости из Србије и Словеније.

- Међу страним држављанима који долазе због празника и славе, има и оних који нису могли да посјете Бањалуку за вријеме Српска опена па су то урадили управо ових дана - казао је Куртиновић.

Економски аналитичар Зоран Павловић казао је раније за “Глас” да се на основу промета током Српска опена у цијелој Српској може закључити да се у Бањалуку у том периоду слило и до 50 одсто више новца у односу на уобичајене дане.

- Сад треба да будемо вјешти и у наредном периоду поново привучемо туристе у Српску, односно Бањалуку, која је у свијету посљедњих дана приказана у најбољем свјетлу - казао је Павловић.

Додао је да је велики турнир на којем су у Бањалуци наступили најбољи свјетски тенисери предвођени Новаком Ђоковићем био сјајна прилика за промоцију туристичких капацитета те зараду у услужним гранама привреде.

Да је тениски турнир Српска опен био јединствен догађај у смислу развоја Бањалуке и околине сагласна је и секретар Удружења туризма и угоститељства у Привредној комори РС Драгана Шобот. Она је истакла да су сви који су у Бањалуку дошли због тениса посјетили и угоститељске локале и продавнице, гдје су трошили новац и уживали у понуди.

Обавеза

Министар Милош Вучевић рекао је да је обавеза Србије да увијек буде на располагању Српској, те да води политику очувања мира и стабилности, поштујући друге, али поштујући и саму себе.

- Желим да будемо поносни једни на друге и да будемо ту увек једни за друге. Бањалуко, добра ти срећа слободарски граде, престоницо Републике Српске - рекао је раније Вучевић.

Позитивне реакције

Бањалуку су задовољни напустили тенисери након завршетка турнира Српска опен. Најбољи хрватски тенисер Борна Ћорић похвалио се условима који се могу поредити и са оним из серије АТП 500. Стен Вавринка, троструки гренд слем шампион, иако је испао на самом почетку нагласио је да носи лијепе утиске из Бањалуке. Финалиста Андреј Рубљов био је одушевљен тениском културом, али и чињеницом колико људи код нас воле “бијели спорт”, чак и на тренинзима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана