Крајишка љепотица као текућа депонија

Јасмина Перишић
Крајишка љепотица као текућа депонија

Бањалука - Мањак колектора и небрига грађана за очување животне средине, довеле су до великог степена загађености отпадом и фекалијама ријеке Врбас. То је нарочито изражено у доњем току од Траписта ка Залужанима и даље према ушћу.

То тврде еколози, природњаци, риболовци и рониоци који најбоље познају крајишку љепотицу. Поводом обиљежавања 22. марта, Свјетског дана вода чланови Ронилачког клуба "Бук" у сарадњи са студентима Универзитета за пословне студије УПС, градским спортско-риболовним друштвом, предузећем "Водовод" и Дајак клубом "Бањалука", чистиће данас од 11 до  14 часова корито Врбаса на потезу од Градског до Зеленог моста.

- План је да наша ронилачка екипа са чамцем извади крупни отпад из ријеке, а да студенти очисте лијеву и десну обалу Врбаса - рекао је предсједник РК "Бук" Борислав Трнинић.

Додао је да је најзагађенији доњи ток ријеке и то на подручју Траписта и Лазарева и да би градске власти требало да обрате више пажње баш на тај дио Врбаса.

Предсједник Центра за животну средину Наташа Црнковић, сматра да је узалудно чистити корито ријеке уколико се свијест грађана не промијени и не почну водити бригу о томе гдје и како одлажу отпад.

- Нажалост, велики број људи живи уз обале Врбаса и смеће баца у ријеку. То је довело до негативних појава а најизраженији је угрожавање појединих врста рибе. Младица је једна од тих врста па је тренутно на снази трогодишња забрана лова ове племените врсте рибе која може да обитава само у чистим водама. И друге рибље и животињске врсте су угрожене због људске бахатости - рекла је Црнковићева.

Она је истакла да хитно треба повећати број колектора.

- Да би очували Врбас као природно благо потребно је изградити више пречистача за отпадне воде - казала је Црнковићева.

Риболовци истичу да је у доњем току Врбаса, на дијелу у Лазареву, готово немогућ риболов због фекалног отпада.

- Велике количине пластичних врећица, тоалет папира и другог отпада стижу у ријеку из колектора. Готово свакодневне осцилације у нивоу Врбаса, остављају кесе и отпад на гранама, а погубне су и за рибљи фонд - рекао је рибочувар Маринко Поповић.

Тендер

Градска управа расписала је тендер за избор извођача радова који би у току године лоцирао и чистио крупни отпад из ријеке Врбас на потезу од Карановца  до Залужана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана