Корона угрожава опстанак “Акване”

Александар Стојановић
Корона угрожава опстанак “Акване”

Епидемија вируса корона пријети да ове године потпуно обустави љетну сезону купања, а ако не би био дозвољен рад базенима, предузеће “Аквана” би због тога могло имати пад прихода од чак 400.000 КМ.

Директор овог предузећа Ведран Митровић за “Глас Српске” каже да је већ почела техничка припрема базена, али да је све тренутно на “дугом штапу” . 

- Отказивање сезоне знатно је угрозило опстанак предузећа. “Аквана” живи од љетне сезоне и отказивање, нарочито сада када се налазимо у реструктурирању предузећа, изазвало би бројне посљедице. Наши приходи у љетним мјесецима су између 350.000 и 400.000, а када бисмо остали без тога, пословање предузећа би био угрожено - казао је Митровић.

Још истиче да је сада на чекању и кредитно задужење планирано на једној од сједница Скупштина града у износу од 3,2 милиона КМ, за који ће гаранцију дати град и Гарантни фонд РС.

- Тренутно ни Скупштина града не засједа, па је и то за сада само на папиру. То кредитно задужење ријешило би сва дуговања и минусе које “Аквана” има и само уз тај кредит могли бисмо да ријешимо евентуално отказивање сезоне. Овај кредит смо договорили уз сагласност градоначелника Игора Радојичића и надамо се да ћемо на првој наредној сједници добити сагласност Скупштине - рекао је Митровић.

“Аквана” је већ годинама један од највећих градских губиташа, а од доласка актуелне администрације кренуло се у његово реструктурирање како би се опоравило пословање.

- Настојимо да смањимо број запослених. У току прошле године тај број је смањен за четири и тренутно имамо 63 запослених, а у наредном периоду тај број ће бити још смањен - истакао је Митровић.

За ову годину било је планирано и више концерата и других садржаја, а у складу са одлукама Штаба за ванредне ситуације, сва дешавања су тренутно одгођена или отказана.

- За отварање љетне сезоне имали смо планиран концерт, али је он пролонгиран до евентуалног новог датума. Поред тога, на “Аквани” је за ову годину било планирано много забавних догађаја, али ни ту тренутно ништа не знамо. И ако добијемо дозволу, није сигурно како ћемо моћи организовати такве догађаје, колико ће моћи људи присуствовати и слично - закључује Митровић.

Градски олимпијски базен

Ведран Митровић казао је да ће ускоро тражити сагласност да Градски олимпијски базен почне да ради бар за спортисте и пливаче.

- Редовни ремонт, можда највећи до сада, урађен је и базен је спреман, а ускоро почиње и његово пуњење водом. Ми ћемо тражити сагласност да се коришћење базена омогући бар клубовима и професионалним спортистима - казао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана