Корона смањила приходе комуналним предузећима и до 40 одсто

Александар Стојановић
Корона смањила приходе комуналним предузећима и до 40 одсто

БАЊАЛУКА - Комунална предузећа, усљед пандемије вируса корона, у марту и априлу имала су пад прихода од наплате услуга између 20 и 40 одсто, а ако овакав тренд буде настављен и у наредним мјесецима, пријети да дугорочно угрози пословање и ликвидност, тврде у овим привредним колективима.

Како истичу из “Водовода”, “Чистоће” и “Електрокрајине”, обустава и смањен обим рада бројних предузећа, који су утицали на општи стандард потрошача, један су од главних разлога што је дошло до пада прихода.

Из градског “Водовода” поручују да су у марту и априлу забиљежили пад прихода од наплате потрошње воде од 40 одсто те да ће, уколико ова ситуација потраје, вирус корона угрозити позитивно пословање које годинама остварује.

- Евидентно је да је од средине марта велики број привредних субјеката погођен ванредним мјерама, те стога не ради или ради смањеним капацитетима. То је утицало и још утиче на пад наплате потрошње воде, што нама, такође, представља потешкоће у пословању. Надамо се да се, ако ова ванредна ситуација буде убрзо стабилизована, период пандемије неће негативно одразити на наше пословање - истакли су из “Водовода” и додали да у овом периоду неће бити искључивања потрошача са мреже.  Из овог колектива позвали су све оне који су у могућности да наставе уредно измиривање обавеза.

У “Електрокрајини” истичу да је за вријеме пандемије дошло до смањене испоруке електричне енергије, те да је у марту и априлу забиљежен пад прихода од наплате од 20 процената.

- Упркос томе, “Електрокрајина” настоји да се ова ситуација не одрази на инвестиционе активности изградње и реконструкције електродистрибутивне мреже с циљем задовољења потреба наших купаца. Такође, у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације, обуставили смо обрачун затезних камата за кашњења у плаћању за март, април и мај - истакли су из овог предузећа.

У “Чистоћи” истичу да, због прољећне акције чишћења града, прања и дезинфиковања градских површина, у овом периоду нису смањивали обим посла, али да је забиљежен пад прихода од око 35 одсто.

- Активности спроводимо редовно, чак у неком периоду и појачано, па није дошло до промјене у режиму рада. Ипак, посљедице пандемије се осјећају, јер привредни субјекти са којима послујемо су или затворени или раде под рестрикцијама. Један од проблема је и то што, погођени мањим обимом посла, одређени субјекти нису у могућности да измирују обавезе настале у претходном периоду - казали су из “Чистоће”.

Плаћање дуга на рате

Грађани који не могу да своје обавезе измирују на вријеме, као и до сада, имаће могућност да са комуналним предузећима склопе споразум о начину измирења главног дуга.

Како су истакли из три комунална предузећа, корисницима се оставља могућност да заостала дуговања, поред текућих обавеза, измирују у више мјесечних рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана