Корона смањила интересовање за упис у вртиће

Александра Тодоровић
Корона смањила интересовање за упис у вртиће

БАЊАЛУКА - На конкурс Центра за предшколско васпитање и образовање за упис дјеце у градске вртиће пристигло је 300 пријава иако је конкурс био расписан за пријем 475 малишана.

Потврдила је ово за “Глас Српске” вршилац дужности директора Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић те додала да ће у наредних осам дана пријаве бити бодоване те објављени резултати.

- Након дуже паузе и престанка рада због пандемије, сматрам да је потребно да се дјеца врате у вртиће - рекла је Куртиновићева.

Према њеним ријечима, на смањење броја пријава утицала је највише пандемија вируса корона, али и неинформисаност родитеља да је конкурс објављен.

- Због затварања вртића на почетку пандемије родитељи су били приморани да се сналазе на разне начине ко ће им чувати дјецу. То је случај нарочито сад, када родитељи раде пуно радно вријеме и имају више обавеза. Такође, могуће је да многи нису били упознати са правилима и трајањем конкурса - додала је Куртиновићева.

Она је објаснила да су родитељи навикли да се јавни конкурс за упис малишана расписује једном годишње, посебно на почетку године, када је повећан број дјеце за пријем у вртиће.

- Потенцијални проблем је и жеља и настојање родитеља да дјецу упишу у најближи вртић. Често се дешава да је четири или пет градских вртића пребукирано, а у осталима има још празних мјеста, па онда морамо да извршимо прерасподјелу у складу са смјештајним капацитетима и уведеним епидемиолошким мјерама - истакла је Куртиновићева.

Она је нагласила да стално прате препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

- Имамо ограничење да по групама можемо смјестити максимално 25 малишана, па с обзиром на то имамо и мању могућност за пријем дјеце - казала је Куртиновићева.

Нагласила је да вријеме боравка малишана у вртићима неће бити скраћено, осим у случају да дође до повећаног броја заражених вирусом корона.

Детаљи

Јавни конкурс о пријему дјеце јасличког и вртићког узраста био је отворен од 7. до 15. децембра.

- Конкурс је био расписан за пријем 475 дјеце, од чега за 89 малишана од три до шест година за полудневни боравак и програм, те за упис 386 дјеце од једне до шест година у цјелодневни боравак - подсјетила је Куртиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана