Корисницима Центра за социјални рад Бањалука уплаћене накнаде за новембар

Ј. Са.
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Новембарске исплате за туђу његу и помоћ, као и за личне инвалиднине дјетета, пуштене су јутрос на рачуне родитеља и старатеља дјеце са потешкоћама у развоју, иако директорица Центра за социјални рад није потписала наредбу да се владина средства дозначе људима који користе социјалну помоћ.

Рекао је ово градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истичући да је, и упркос њеном повлачењу, он је потписао.

- Позвао сам је и рекао да новца који њима треба нема, али сам јој понудио рјешење на потпишемо да се владина средства дозначе људима, али она ипак, и послије договора, није била спремна да то потпише - рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, није хтјела да потпише ова законита дјела, јер се вјероватн боји партије у којој је или ју је неки други разлог одвукао од тога.

- Нећу улазити у њене разлоге, али сам ја потписао без ње. Овим сам показао одговорност и сензибилитет према  људима, те ће добити 100 одсто средства за личне инвалиднине дјеце од новембра и 50 одсто средстава за туђу његу и помоћ, јутрос су пуштена на рачуне корисника - навео је Станивуковић.

Како је рекао, Бањалука је вољом СНСД-а и предсједника Градског одбора Владе Ђајића, доведена у блокату и заједно са Бијељином смо једини град који не заслужује ребаланс.

- Политичка борба је добра, али не треба да иде преко леђа радника или родитеља и старатеља дјеце који користе туђу његу и помоћ - рекао је Станивуковић и додао да политика некада зна да нема границе.

Покушао је, како каже, сазвати састанак са предсједником Скупштине града Љубом Нинковићем, али није успио. 

- Обавијестио сам га да имам састанке са синдикатом, родитељима као и предствницима јавног превоза, али се он није одазвао - рекао је он.

Према његовим ријечима, претходо руководство скупштине показало је рационалност у односу на садaшње.

Сви буџетски корисници траже више него што је могуће предвидјети буџетом, додао је Стнивуковић и нагласио да ће радници Градске управе данас добити 500 КМ регреса, као и 60 одсто плате, јер ће им он бити помоћ за празнике, а 10. јануара ћемо видјети шта и како даље.

Трећа битна ствар је и јавни превоз о којем је пар ријечи рекао и директор "Аутопревоза ГС" Дејан Мијић напомињући да ће до Православне Нове године наставити са превозом, али да послије тога, очекују своја новчана средства.

- Није нам исплаћено око милион и 500 КМ. То се односи на разлике карата за пензионере, породице 4 плус и друге категорије - рекао је Мијић.

Владајућа већина у Скупштини Града предвођена СНСД-ом данас је изнијела рјешење по питању тешке ситуације у којој се налазе корисници градског буџета, а у првом дијелу социјалне категорије. 

Шеф Клуба однорника СНСД-а Драгослав Топић казао је да, уколико је тачна тврдња градоначелника, на рачуну града има девет милиона расположивих средстава из прошле године да их предложи одборницима, а који су спремни гласати 11. јануара на ванредној сједници како би се извршила реалокација и тако измирила дуговања. 

- Јутрос је био састанак коалиције након изјаве градоначелника да има девет милиона расположивих средстава из прошле године. Желимо обавијестити јавност да смо добили допис од Министарства финансија, тачније образложење у коме је јасно наведено да је прича око ребаланса за 2023. годину законски завршена - рекао је Топић.

Тако, навео је Топић, предлажем градоначелнику да не спомиње више термин усвајање ребаланса за 2023. годину, јер то није могуће ни технички ни законски. 

- Можда он остаје при тим тврдњама јер ради незаконито, али у овом случају законски није могуће говорити о ребалансу - навео  је Топић.  

Топић је позвао градоначелника да поменутих девет милиона искористи за 11. јануар када ће скупштинска већина гласати за реалокацију како би се ријешила социјална давања. 

- Позивамо Одјељење за финансије, градску администрацију и градоначелника да предложи одборницима реалокацију средстава из 2023. године како би се ријешили проблеми око социјалних давања и да 11.1. закажемо ванредну сједницу и то усвојимо, а што је законски могуће. Све је до градоначелника. Ово рјешење смо могли имати много раније. Ти људи који доље сједе с њим све ово врло добро знају, али њима је очигледно забрањено да о томе  причају - закључио је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана