Корисници Центра “Оникс” кроз рад уче животне вјештине

Јелена Станић
Корисници Центра “Оникс” кроз рад уче животне вјештине

БАЊАЛУКА - Вриједни корисници Центра за дневно збрињавање и помоћ ментално недовољно развијеним лицима “Оникс” са осмијехом на лицу стварају дидактичке играчке и тако доприносе квалитету образовања најмлађих у граду, одбијајући да се повинују предрасудама, које их на сваком кораку прате.

Њихове спретне руке свакодневно шмирглају и фарбају разне предмете како би најмлађим суграђанима помогли да уче и савладају сложене вјештине, а на тај начин се и сами уче и изграђују личност.

Координатор Центра “Оникс” Гордана Илић казала је за “Глас Српске” да је радионица за израду еколошког дидактичког материјала покренута прије 15 година и да су њиховим производима опремљене градске школе и вртићи.

- У дневном центру спојили смо њихове радне активности и покренули радионицу за израду еколошког дидактичког материјала. Они који могу да раде, око три сата дневно се баве одређеним фазама у процесу настајања и морам истаћи да су веома добри у томе - казала је Илићева и додала да је у центру тренутно 18 пунољетних корисника.

Њихов циљ је да сваки пројекат побољша квалитет живота младих са потешкоћама у развоју, али и да буде иновативан и поучан.

- Настојимо да их оспособимо за самосталан живот колико је то могуће. Радимо на развоју њихових адаптивних вјештина које су потребне у свакодневном животу: од кувања, спремања, одржавања простора и слично. Већина њих ће у току дана одрадити бар једну радњу која је потребна за самосталан живот - појаснила је Илићева.

Додала је да се резултат преданог рада огледа и у томе што су неки од њих оспособљени да сами долазе у центар без помоћи родитеља или старатеља.

Један од редовних чланова је и Јелена Врачар, која нам је описала како изгледа један дан у удружењу.

- Заједно правимо накит, бојимо, перемо суђе, кувамо кафу и спремамо. Са другарима смо ишли на такмичења, а прошле године смо ишли у Ровињ на море - рекла је Врачарева и додала да јој је жеља да имају организован превоз како не би зависили од старатеља.

У “Ониксу” настоје да кроз разне пројекте ријеше један од највећих проблема, а то је запошљавање особа са потешкоћама у развоју. Свјесни су чињенице да нису сви радно способни, али се надају да ће уз подршку града и Министарства здравља, коју су и до сада имали, допринијети њиховом осамостаљивању.

 Радионице

Гордана Илић каже да често организују радионице са родитељима и старатељима.

- Теме су свакодневне ситуације са којима се сусрећу наши корисници и њихови старатељи, као што су подизање свијести о самодостојанству и препознавање потенцијално опасних ситуација. Са нама у стручном тиму су дефектолог и психолог, као и студенти социјалног рада који долазе на праксу - рекла је Илићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана