Контроле за викенд: У угоститељске објекте само уз поштовање мјера

Срна
Контроле за викенд: У угоститељске објекте само уз поштовање мјера

БАЊАЛУКА - Комунална полиција и инспекција појачаће овог викенда контроле у бањалучким угоститељским објектима, како би провјерили да ли се и колико поштују мјере и препоруке у борби против корона вируса.

С обзиром на константан раст броја обољелих у Бањалуци и Републици Српској, вечерњи излазак без маске и непоштовање прописа о дозвољеном броју гостију у затвореном и радном времену, никоме неће донијети добро и све нас могу вратити у вријеме кад у омиљеном кафићу ни кафу нисмо могли попити, кажу у Градској управи.

Напомињу да су свјесни свих проблема са којима се угоститељи сусрећу од избијања пандемије и чињенице да их свако ограничавање у раду скупо кошта, али и да тренутна епидемиолошка ситуација у Бањалуци сама по себи захтијева да се сви стриктно придржавамо прописаних мјера.

- Наша комунална полиција константно контролише све објекте и поштовање радног времена, а инспекције контролишу примјену прописаних препорука и мјера у заштити од вируса. Овог викенда те контроле ћемо пооштрити, јер се број заражених већ данима не смањује, напротив. Колико год некоме изгледало немогуће да у вечерњем изласку носи маску или да у омиљеном кафићу и ресторану не смије бити више од 50 гостију, то су мјере које нас све заједно штите и зато апелујемо и на угоститеље и на грађане да имају разумијевања. У противном, сви заједно ћемо бити у још већем проблему - каже замјеник градоначеника Срђан Амиџић.

Апел својим колегама и гостима да се придржавају мјера недавно су упутили и сами угоститељи. Из удружења угоститеља и хотелијера Републике Српске ХОРЕЦА, напомињу да смо се сви у протеклом периоду прилично опустили и да би то могло имати несагледиве посљедице и по здравље и по економију.

- Нећемо тражити кривце, већ рјешења. Зато се нашим колегама обраћамо са молбом да максимално подигнемо ниво заштите у епидемиолошком смислу. Пошто смо означени као најризичнија мјеста за ширење заразе, желимо да покажемо максималну озбиљност, одговорност и предострожност у рјешавању проблема који се тиче цијелог друштва - поручују из удружења ХОРЕЦА.

Из Градске управе додају да никоме није циљ да се вратимо на најригорозније мјере из марта и априла и да од нашег понашања у кафићима и ресторанима зависи хиљаде радних мјеста.

- Свима који су и више од два мјесеца морали да буду затворени покушали смо да помогнемо и чинићемо то и убудуће. Наш главни циљ је да сачувамо животе и здравље људи, а паралелно с тим и домаћу привреду и свако радно мјесто. Највећа одговорност је на нама, али уз помоћ савјесних грађана који су се баш као такви показали у вријеме највеће кризе, све ово ћемо лакше пребродити - каже Срђан Амиџић.

Појачане контроле угоститељских објеката овог викенда најављују и здравствени инспектори, нарочито у вечерњим часовима. Колико су те контроле потребне, говори и податак да од хиљаду контролисаних у протекла два викенда 46 није поштовало мјере прописане физичке дистанце, ношења заштитне опреме и броја гостију у објекту.

И из Полиције Републике Српске посебно апелују на возаче да се придржавају прописа. Овог викенда додатно ће појачати контроле свих учесника у саобраћају.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана