Коњица патролира бањалучким улицама VIDEO

Јасмина Салопек
Коњица патролира бањалучким улицама VIDEO

БАЊАЛУКА – Пажњу грађана ових дана привукла је патрола коњице Јединице жандармерије МУП-а Српске која у оквиру свог редовног посла патролира улицама центра Бањалуке.

-Једну патролу коњице чине два службена коња и два полицијска службеника. Рута патроле је подручје ширег центра града, превасходно локације штићених објеката и локације са великом фреквенцијом грађана.

Патрола коњице редовно патролира више пута седмично, зависно и од временских услова, а саставни је дио и значајних догађаја на којима се окупља већи број грађана (одржавање утакмица, фестивала, концерата, већих скупова грађана и слично) – рекли су нам у МУП-у.

МУП Републике Српске је 2017. године систематизовао Јединицу жандармерије – коњицу, која је организована при Управи полиције и почела са радом 2018. године.

Јединица је смјештена у Центру за обуку МУП-а у Залужанима и чине је обучени полицијски службеници и припадници Жандармерије који брину о коњима преузетим из прњаворске ергеле „Вучјак”.

Коњица је први пут је патролирала улицама Бањалуке  у септембру 2020. године.

-Најмлађа Јединица Министарства је увелико оперативна. Данас је убједљиво једна од омиљених међу најмлађина, али и старијим генеацијама - реклу суу МУП-у.

Република Српска тако се прикључила Србији, али и 40 одсто земаља у свијету које у саставу полиције имају коњицу.

У Коњичкој јединици жандармерије истакли су раније да ће 99 одсто њиховог посла на улицама Бањалуке бити превентивна дјелатност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана